Volledig scherm
© Thinkstock

Schaatskoorts loopt op bij Zeeuwse ijsclubs

KRABBENDIJKE - Het begint te kriebelen bij de ijsclubs in Zeeland. Meteorologen verwachten voor begin volgende week een overgang naar koud en overwegend droog winterweer.

Vanaf maandag gaat het ook in Zeeland vriezen, voorspelt Jaco van Wezel van Weeronline: "De kou zit in het zuid-oosten. Hoe verder op de lijn Renesse-Hulst, hoe kouder het wordt. Overdag zal het kwik nauwelijks boven het vriespunt komen. Langs de kust zal het minder koud zijn. Naar het einde van de week gaat de temperatuur nog verder omlaag. De kou is te danken aan een hogedrukgebied dat onze kant op komt.''

Water op de baan
"We staan op scherp'', zegt Jan Witsel van ijs- en skeelervereniging Krabbendijke. De weerverwachting wordt goed in de gaten gehouden. Het criterium is een voorspelling van vier nachten achtereen min vier graden of kouder. Overdag mag het vier dagen niet boven nul komen. Zodra het zover is gaat er een laagje van drie tot vijf centimeter water op de baan.

Weer
Bij de Scheve Schaats in Sluiskil hanteren ze dezelfde criteria. De hoop om voor het eerst in vier jaar weer te kunnen schaatsen groeit. "Wij er helemaal klaar voor, nu alleen nog wachten of het weer ons meezit'', zegt vice-voorzitter Louis Schout. Als de ijsbaan opengaat, verwacht hij niet alleen schaatsers uit Sluiskil zelf, maar ook uit de omliggende plaatsen.

Sinds eind januari 2013 wachten de Zeeuwse schaatsliefhebbers op een periode met voldoende vorst. Maar als het een beetje meezit kunnen komend weekend de draaiboeken tevoorschijn gehaald worden.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1088 stemmen