Samen werken aan een mooiere wereld

*Kopsuggestie*
Samen werken aan een mooiere wereld
of
Op naar een mooiere wereld

*Intro*
Realiseer je droom en maak de wereld een beetje mooier. Die uitdaging kreeg groep 7 van basisschool De Kamperschouw in Kamperland. Vier dromen werden werkelijkheid.

*Naam + plaatsnaam*
Ellen Jobse
Kamperland

*Hoofdtekst*
De vloer van het klaslokaal is bezaaid met oude kranten. Bovenop het nieuws ligt een zwarte kliko op zijn rug. Op de voorkant van de vuilnisbak prijkt in grote, witte letters het woord papier. Een doordringende lucht stijgt op zodra Floortje de kliko en letters met een spuitbus voorziet van een groene verflaag. Klasgenoten Amber, Kaj en Marijn stoppen even met het knippen van letters en figuren om het werk van Floortje te bewonderen.

Het ‘pimpen’ van een kliko is onderdeel van de wens die het viertal samen realiseert: de hoeveelheid afval op het terrein van voetbalvereniging De Bevelanders verminderen. Dat doen de scholieren in het kader van De Uitdaging, een landelijk project waarin de oudere basisschoolleerlingen worden uitgedaagd om in groepjes een droom te verwezenlijken; een droom waarvan de wereld een beetje mooier wordt. Scholen kunnen zelf beslissen of en wanneer ze aan De Uitdaging meedoen.

Voor basisschool De Kamperschouw is het de eerste keer, maar juf Anne-Gera Marteijn weet nu al dat het project een ‘blijvertje’ is. “De kinderen werken een idee helemaal zelf uit en daar leren ze zo veel van. Dingen doen die ze niet gewend zijn bijvoorbeeld, en samenwerken met kinderen die ze niet zo goed kennen.” Spannend vonden de kinderen vooral het telefoontje naar het gemeentehuis om de burgemeester of een wethouder om goedkeuring te vragen. Maar het viel reuze mee, bekent Marijn. “De burgemeester was heel enthousiast over ons plan om de begraafplaats in Kamperland minder somber te maken.”

Samen met Eefke, Jenno en Eva realiseert Marijn de droom van Eefke, die telkens aan verdrietige dingen moet denken als zij bij het graf van haar opa en oma is. In overleg met burgemeester Marcel Delhez besluit het groepje de oorlogsgraven met bloemen te verfraaien. In het voorjaar volgt nog een bloemenpyramide bij het toegangshek. Zonder beplanting is er weinig te verfraaien, dus ook daar moesten de kinderen achteraan. Eva: “We zijn bij verschillende bloemenhandels geweest om te vragen of zij ons wilden sponsoren.” Met succes. Eefke is blij dat zij en andere nabestaanden hun overleden dierbaren voortaan op een minder sombere plek kunnen bezoeken.

Eén groepje besloot het wat verder van huis te zoeken. Zij verruilden Noord-Beveland voor Reimerswaal en bezorgden de ouderen in het Rillandse woonzorgcentrum De Vliedberg een leuke ochtend. De vierde groep plaatste een wensboom bij de skatebaan in Kamperland. Want ook na het realiseren van deze vier dromen blijft er nog genoeg te wensen over.

*Quote-/highlightsuggestie*
1. Spannend vonden de kinderen vooral het telefoontje naar het gemeentehuis
2. Eefke is blij dat zij en andere nabestaanden hun overleden dierbaren voortaan op een minder sombere plek kunnen bezoeken

poll

Hoek krijgt terecht nog een kans

Hoek krijgt terecht nog een kans

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
128 stemmen