Samen eten versterkt dorpsgevoel

Elkaar én de vele verenigingen beter leren kennen,  de eerste Schoondijke aan Tafel smaakt al naar meer 

Wilma Valk

De aftrap was zaterdagnamiddag in de Samen op Weg-kerk, het slotdiner en -feest in de kantine van de voetbalvereniging. De opkomst was groot. Maar liefst 225 inwoners van Schoondijke gaven gehoor aan de oproep van de dorpsraad om deel te nemen aan een gezamenlijk diner. Met als doel: kennis maken met elkaar en de vele dorpsverenigingen. En dat voor het zachte prijsje van vijf euro, dankzij sponsoring door tal van plaatselijke bedrijven.

Iedereen verzamelde zich om vier uur 's middags in de kerk voor een aperitief met drankjes en sappen van De Groene Polderwinkel. Muziekvereniging OKK, Oefening Kweekt Kunst, zorgde voor live muziek. Het was gelijk druk en gezellig. Niemand zat om gespreksstof verlegen.

,,Het is bewonderenswaardig wat de organisatie voor elkaar heeft gekregen", stak Wies Baecke-Wijffels van de voormalige Feestzalen Wijffels de loftrompet. Haar familie stond decennia lang garant voor veel partijen in de regio. ,,Wie dit heeft bedacht en uitgevoerd, heel bijzonder!"

,,Wij gaan nu naar het duivenlokaal", riep Danielle Goethals op. ,,Daar krijgen we ons voorgerecht en verder?'' Ze hield het spannend. ,,Dat is nog een verrassing. Maar er gebeurt iets in het dorp en gelukkig zijn we met velen."

Alle deelnemers ontvingen in de kerk een envelop met consumptiebonnen en het adres waar ze moesten zijn voor de soep met brood (verzorgd door Het Klinket en bakker Goethals). Daar pas hoorden ze waar hun hoofdgerecht klaar stond, stamppot van de plaatselijke slager, en later waar ze hun dessert, mousse van de supermarkt, konden nuttigen.

,,We hebben iedereen in zes groepen ingedeeld", vertelde Kitty de Rijk van de dorpsraad. ,,Op deze manier komen de mensen op locaties die ze vaak nog niet kennen, of nog niet zo goed kennen. De kerk doet dus mee, maar ook de duivensportvereniging. En staat er eten klaar in de kantine van de voetbal- en tennisvereniging en in de jongeren- en ouderensoos."

Een volksverhuizing volgde. Mensen liepen en fietsten door hun dorp. Contacten werden verstevigd of hernieuwd. De vrijwilligers werkten volgens een heel strak schema. Tafels werden gedekt, opgeruimd en weer gedekt door vrijwilligers van de verenigingen.

Het liep allemaal gesmeerd.  ,,Wij zijn vooral blij met de spontaniteit van de inwoners van ons dorp en de ondernemers", aldus Kitty na afloop. ,,Alle verenigingen hadden hun kantine zo mooi mogelijk gemaakt en overal voor vertier gezorgd. Het slotfeest was pas in de vroege morgen afgelopen. Dat zegt genoeg. Het smaakt zeker naar meer."

QUOTE: Wie dit heeft bedacht en uitgevoerd, heel bijzonder! Wies Baecke-Wijffels

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
144 stemmen