Volledig scherm
Het Laurens Collegium is een jong koor dat samen met het orkest Sinfonia onder meer het Requiem van Mozart opvoert.

Requiem blijft ontroeren

SLUIS - Het Requiem van Mozart is een publiekstrekker. Het weet zelfs na eeuwen nog gevoelens van ontroering en bewondering op te roepen. Zaterdag wordt Mozarts meesterwerk vertolkt op het festival Zeeuwsch-Vlaanderen.

Sinfonia Rotterdam en het Laurens Collegium Rotterdam brengen samen met het Internationaal Vocalisten Concours het Requiem van Mozart en het eerste pianoconcert van Beethoven op het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen. Het Laurens Collegium werkt als projectkoor regelmatig met het Sinfonia-orkest samen. Beide disciplines hebben hun thuisbasis in Rotterdam.

,,We hebben samen dit jaar de Doelenserie Music for the Millions verzorgd voor een uitverkochte Grote Zaal'', vertelt Gerda Ruiter, manager van de Laurenscantorij, waarvan het Collegium onderdeel uitmaakt. Het is ook niet de eerste keer dat het Rotterdamse koor en orkest samen het Requiem brengen. Eens in de vijf jaar voeren ze het muziekstuk onder leiding van Conrad van Alphen op in concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Goed voor veel publiek.,,Het Requiem van Mozart is muziek waarvan je nooit genoeg krijgt'', vertelt Gerda Ruiter.

,,De uitdaging is de verschillende partijen in het koor transparant te laten klinken en de tekst zo uit te spreken dat het publiek geen programmaboekje nodig heeft om te volgen waar het over gaat. Als zanger moet je dit natuurlijk combineren met gevoel voor de betekenis van de tekst. Het Dies Irae moet imponeren door kracht en ernst en bij het Lacrimosa moet je verdriet voelen. Elk deel van het Requiem heeft een eigen karakter en dit moet met veel zeggingskracht overgebracht worden."

Gedreven
,,Het Laurens Collegium is jong en professioneel. Alle leden hebben een conservatoriumopleiding afgerond. In de afgelopen jaren heeft het koor plaats veroverd in de top van de Nederlandse koorwereld. Koordirigent Wiecher Mandemaker inspireert de zangers om het beste van zichzelf te geven, iedere repetitie en ieder concert weer'', aldus Ruiter.

,,De zangers worden uitgenodigd om mee te doen op basis van hun zangkwaliteit en hun flexibiliteit zich te voegen naar de gewenste koorklank. Zo krijg je een gedreven koor met een heldere klank. Daar vallen publiek, orkesten en programmeurs van concertzalen voor."Het Laurens Collegium werkte regelmatig samen met Haydn- en Mozartspecialist Frans Brüggen. ,,Daar hebben we veel van geleerd. De kracht van uitvoeringen onder Brüggens leiding lag in de transparantie, de bevlogenheid en een duidelijke articulatie. De tekst is dan goed verstaanbaar en alle lijnen in koor en orkest zijn goed te volgen. Dat heeft Mozarts Requiem ook nodig."

Dramatiek
Het Requiem komt in Sluis pas aan bod na de pauze. Voor de pauze voert Álvaro Siviero het eerste pianoconcert van Ludwig van Beethoven uit. Conrad van Alphen van Sinfonia heeft de programmering verzorgd. Van Alphen: ,,Ik heb gekozen voor het eerste pianoconcert in C van Beethoven vanwege de voor de hand liggende Weense connectie en periode, hij schreef het in 1796.

Ik vond het interessant om de stijl en diepgang van de nog jonge Beethoven naast die van de 'volwassen' Mozart te leggen. In het pianoconcert zijn duidelijke invloeden van Mozart en Haydn te horen. En dan is er ook nog eens de dramatiek in deze compositie van Beethoven die heel goed past bij de emoties in het Requiem van Mozart."Voor het festival Zeeuwsch-Vlaanderen werken Sinfonia Rotterdam en het Laurens Collegium Rotterdam samen met laureaten van het International Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch: Bernadetta Astari, Florieke Beelen, Seil Kim en Milan Siljanov. De jonge musici passen uitstekend bij het koor en orkest vol jong talent.

Sinfonia, Laurens Collegium en het International Vocalisten Concours, zaterdag 15 oktober in de RK kerk in Sluis, 20.00 uur.

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
121 stemmen