Renesse heeft genoeg van paardenpoep

Wendy Wagenmakers

RENESSE Mensen in Renesse zijn het zat om vanuit hun auto in een paardenvijg te trappen, als ze voor hun huis hebben geparkeerd. Om het centrum heen moeten ruiterpaden komen, zegt ook de dorpsraad. Liever vandaag dan morgen.

Veel toeristen komen naar Renesse omdat ze er kunnen paardrijden op het strand. De dieren zijn daar echter niet zomaar. Die moeten eerst het dorp door. Bewoners zien, ruiken en voelen altijd precies waar ze gelopen hebben.

,,Er zijn straten waar tachtig paarden per dag door komen", zegt Frans Prins van de dorpsraad. ,,Dat willen we niet meer. Die dieren poepen op straat en die poep wordt niet opgeruimd. We hebben het daar al vaker over gehad met de gemeente en nu zijn we er weer over begonnen. We willen dat het probleem nu echt wordt opgelost."

Hoe dat kan? Simpel, aldus Prins. ,,Ruiterpaden aanleggen. In de Hoogenboomlaan bijvoorbeeld. Of bij de Laône direct linksaf. Er is van alles mogelijk. En er zijn ook al wel ruiterpaden, maar dat is her en der. Wij willen een duidelijke route richting het strand, want we willen van het probleem af."

Dat wil manege Grol evengoed, laat assistent-bedrijfsleider Peter den Braanker weten. ,,Paardenpoep wil niemand. Wij ook niet. Wij willen geen overlast veroorzaken, we willen dat Renesse leuk is voor iedereen. Wij vinden paardenpoep minder erg dan hondenpoep, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je daar anders over denkt als er in de zomer tachtig paarden door je straat komen."

Dat kan alleen met goede ruiterpaden, vindt ook Den Braanker. ,,Daar zijn we al heel lang over bezig en het zal nog wel even duren, want we hebben te maken met landeigenaren die moeten meewerken, maar ik denk dat we er wel uitkomen. Ik heb er goede hoop op dat de paardenpoep binnen een jaar weg is uit Renesse."

Het zou Annemarie Heiligers een lief ding waard zijn. Zij ziet heel wat bezoekers hun schoenzolen schrobben voordat ze haar Blikmuseum binnen stappen. ,,De eerste krantartikelen over mijn geklaag dateren van de jaren negentig. Het is gewoon afschuwelijk. Gevaarlijk ook, voor de kinderen die hier spelen. Ze rolschaatsen er zo in. Hondenpoep moet je toch ook opruimen?"

Ruiterpaden om het centrum heen zouden volgens Heiligers de oplossing zijn. ,,Dat heb ik altijd gezegd. En dat is al vaak bevestigd. Ik maak niemand verwijten, nooit gedaan ook, maar ik moet het nog zien. Ik wacht wel af. Dat doe ik al twintig jaar."

QUOTES:

,,Paardenpoep wil niemand. Wij ook niet. Wij willen geen overlast veroorzaken."

Peter den Braanker, manege Grol

,,Ik maak niemand verwijten, nooit gedaan ook, maar ik moet het nog zien."

Annemarie Heiligers, Blikmuseum

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
144 stemmen