Volledig scherm
Dirigent Ivan Meylemans leidt de strijkers van Het Zeeuws Orkest.

Ravel in de schijnwerpers

Het Zeeuws Orkest (HZO) wil spectaculair uitpakken met de reeks zomerconcerten in juni. Samen met dirigent Ivan Meylemans is gekozen voor twee thema's: Maurice Ravel en de fagot. Bovendien zitten dit keer meer dan negentig musici op het podium.

Maurice Ravel was een introverte man. Hij trok zich terug in een klein huis verscholen in de bossen buiten Parijs, had weinig vrienden en slechts drie leerlingen. Hij hield van dieren, kinderen, sprookjes en de natuur. Die liefdes zijn te herkennen in zijn composities (bijvoorbeeld in Ma Mère L'Oye (Moeder de Gans). Ravel was geen veelschrijver. Hij componeerde heel bedachtzaam en dacht over elke noot en melodielijn na. Op het gebied van instrumentatie en orkestratie was hij een kei. Wie kent niet de meesterlijke constructie van de Bolero, zijn ingenieuze pianowerken en het aangrijpende La Valse? Ook het verhalende Ma Mère L'Oye is prachtig. Twee van deze werken staan op de muzieklessenaar van HZO, samen met Alborada del Gracioso en zijn orkestratie van Schilderijen van een tentoonstelling van Modest Moessorgski.De fagot wordt ook extra belicht tijdens dit concert. Het is 500 jaar geleden dat het instrument werd uitgevonden. De fagot wordt vaak de contrabas onder de houten blaasinstrumenten genoemd. De sonore klanken worden ook wel eens als humoristisch betiteld, maar de fagot kleurt vooral prachtig de orkestklank in. Ravel hield duidelijk van dit instrument ,want in Ma Mère L'Oye (het fragment over la Belle et le Bête) en Alborada el Grazioso (Ochtend-lied van de Nar) krijgt dit instrument een belangrijke rol. In dit laatste werk komen verschillende Spaanse thema's, melodieën en ritmes voor.Ma Mère L'Oye is oorspronkelijk een suite voor piano vierhandig. Ravel orkestreerde dit werk in 1912 en breidde het uit tot een balletsuite voor symfonieorkest.

Ineenstorting Als men wals zegt, denken velen aan de mooie baljurken en het Nieuwjaarsconcert in Wenen. Ravel stelt echter in La Valse deze dans voor in een negatieve uitvergroting. Hij laat in het stuk de dansen moeiteloos in elkaar overgaan en voert de spanning enorm op. Het werk eindigt in een angstaanjagende ineenstorting. Een protest tegen de pracht en praal van het Weense Hof? Misschien, maar in ieder geval een heerlijke muziekstroom die met duizelingwekkende vaart naar een climax stroomt.Traditiegetrouw is de generale repetitie van HZO voor het publiek vrij toegankelijk. Zondag 19 juni om 15.30 uur kunnen liefhebbers terecht in de Zeeuwse Concertzaal. Daarvoor is er tussen 14.00 en 15.00 uur een gratis concert voor kinderen van Schilderijen van een tentoonstelling . Een uitgelezen werk om kinderen vertrouwd te maken met klassieke muziek én het symfonieorkest. Muziekdocent en theatermaker Stijn Vervoort vertelt over de sprookjesachtige afbeeldingen die op de schilderijen staan.HZO verzorgt o.l.v. Ivan Meylemans in juni drie zomerconcerten: donderdag 23 juni in de Grote Kerk in Brouwershaven, vrijdag 24 juni in de basiliek in Hulst en zaterdag 25 juni in de Grote Kerk in Veere. Aanvang 20.15 uur.

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
150 stemmen