Volledig scherm
Rangel Silaev: ,,Vreselijk als mensen me een wonderkind noemen.'' © Liesbeth Dingemans

Rangel Silaev: Gewoon een puber

Rangel Silaev (16) is de jongste solist op het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen. Hij is een virtuoos op de piano. Maar een wonderkind is hij naar eigen zeggen niet: ,,Ik ben niet anders dan anderen. Ik leef normaal als een 16-jarige. ''

'Of ik nou voor vijf, of tienduizend mensen speel, ik vind het belangrijk om altijd het beste van mezelf te laten zien. Bij grotere concerten komt er natuurlijk meer spanning bij kijken, maar daar raak je aan gewend'', vertelt Rangel Silaev. De jonge pianist speelt zondag op het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen, dat van 7 oktober tot en met 22 oktober in Zeeuws-Vlaanderen plaatsvindt. ,,Ik ben meestal niet zenuwachtig voor een concert, dat komt doordat ik het gewoon leuk vind om te doen. Ik wil mensen laten zien wat ik kan. Ik speel een werk met respect voor de componist. Maar er zit ook eigen interpretatie bij. Ik vergelijk het altijd met koken. Je maakt een bepaald gerecht klaar, daar heb je de juiste ingrediënten voor nodig, maar je maakt het gerecht pas lekker door er bepaalde kruiden of andere dingen aan toe te voegen. Dat is bij muziek ook zo. Je vertolkt de compositie, maar door de nuances, het iets sneller of langzamer spelen, het gebruik van pedaal, maak je er iets eigens van."

Componeren

Rangel Silaev speelt niet alleen piano, hij componeert ook. Hij trok veel aandacht met zijn compositie Hymne voor vrede. ,,Ik heb dit met een universele blik gecomponeerd. Muziek is een universele taal, waar iedereen naar kan luisteren en die iedereen begrijpt. Je kunt met muziek soms beter dingen uitleggen dan met woorden. De hymne heb ik gecomponeerd omdat ik het zo afschuwelijk vond wat er allemaal in de wereld gebeurde, al die beelden in het journaal: hier oorlog, daar oorlog, hier terroristische aanval, daar arme families zonder water. Mijn compositie staat daar in het teken van. In het derde deel heb ik daarom ook drie volksliederen, het Russische, Amerikaanse en Nederlandse, gemixt om te laten zien dat ondanks de verschillen alles toch mooi in elkaar kan passen. Een boodschap van vrede dus, ik vind trouwens dat dat in de politieke wereld meer zou moeten gebeuren."

Normaal

Ondanks zijn buitengewone prestaties, voelt Rangel zich niet bijzonder. ,,Ik ben niet anders dan anderen en ik zal nooit mijn vrije tijd en vrienden opgeven. Ik vind het vreselijk als mensen me een wonderkind noemen. Ik leef normaal als een 16-jarige. Ik heb superveel vrienden, een vriendin en genoeg vrije tijd om van alles evenveel te kunnen genieten. Het enige verschil is dat ik op een speciale school zit en veel tijd besteed aan pianospelen. Ik wil mijn talent inzetten en me verder ontwikkelen. Maar ik ben niet alleen bezig met klassieke muziek. Ik steek veel tijd in sociale zaken en hobby's. Ik geniet met volle teugen.''

Moeilijke droom

Wat de toekomst hem zal brengen weet Rangel niet. Echt druk maakt hij zich daar ook niet over. ,,Ik blijf gewoon lekker doorgaan met muziek maken en doe wat ik leuk vind. Ik wil mezelf niet in een bepaalde richting dwingen. Gelukkig kan ik goed plannen. Het lijkt me interessant om later les te geven en om ook andere musici te vertellen hoe ik over muziek denk. Ook wil ik horen hoe andere mensen denken over de muziek die ik speel. Concertpianist worden is natuurlijk wel een moeilijke droom. Ik kan niet echt zeggen dat ik ernaar streef om een groot internationaal concertpianist worden. Je moet het geluk hebben om door te breken. Het vergt veel van de musicus. Je moet veel dingen opgeven, steeds heen en weer vliegen over de wereld. Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Ik wil mezelf blijven en genieten van muziek."

Festival Zeeuwsch-Vlaanderen, Rangel Silaev, zondag, Rooms Katholieke Kerk Zuiddorpe, aanvang 15.00 uur.

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
129 stemmen