Volledig scherm
De Abdij in Middelburg. © archieffoto Willem Staat

Provincie en Middelburg voorlopig enige financiers van Campus Zeeland

MIDDELBURG - "Campus Zeeland is iets van heel Zeeland en wij doen er aan mee", zei gedeputeerde Harry van der Maas (SGP, onderwijs) vrijdag in Provinciale Staten.

Maar hij erkende dat andere partijen, de gemeente Middelburg uitgezonderd, nog geen geld op tafel leggen. De Staten doen dat wel. Ze leveren een bijdrage van 1,1 miljoen euro aan het masterplan dat is opgesteld voor het onderwijsproject, dat onder meer moet leiden tot de vestiging van een bètacollege in Zeeland, een university college voor techniek. In totaal is voor Campus Zeeland 45 miljoen euro nodig, waarvan de provincie naar schatting nog 10 miljoen voor haar rekening zal nemen. De gemeente Middelburg wil 2 miljoen euro bijdragen aan een bètacollege, maar verder is er nog geen geld.

Twijfels

"Ik begin mijn twijfels te krijgen over het plan", zei SP-fractieleider Ger van Unen. Ze somde een reeks van projecten op die de provincie de komende jaren nog veel geld kunnen gaan kosten, zoals Thermphos, de Sloeweg, Waterdunen en de kerncentrale. "Het zou kunnen dat we straks gewoon die miljoenen niet meer hebben."

Francois Babijn (Partij voor Zeeland) ging nog een stapje verder. Volgens hem ontbreekt een financiële onderbouwing van Campus Zeeland. "Het getuigt niet van behoorlijk bestuur als de Partij van Zeeland vandaag klakkeloos hierin mee zou gaan."

Dat was tegen het zere been van Van der Maas. "U bent dus niet de partij voor jongeren in Zeeland", zei hij. "Hetzelfde geldt voor de SP. Onderwijs is voor u een sluitstuk."

"Dat heb ik niet gezegd", reageerde Van Unen. "U komt eerst met creatieve cijfers en nu met creatief taalgebruik."

Duit in het zakje

Onderwijs en bedrijfsleven zijn enthousiast over Campus Zeeland, maar net als de meeste gemeenten investeren zij nog niet. "We hopen dat we meer los kunnen peuteren dan nu het geval is", aldus Van der Maas. "Zonder financiën kunnen we niks. We moeten echt commitment hebben. Iedereen moet een duit in het zakje doen."

Bij de Europese Unie is het niet gelukt om geld los te krijgen. In Den Haag is 20 miljoen gevraagd voor een bètacollege. Het kabinet zegt dat niet toe, de hoop is nu dat de Tweede Kamer dat geld vindt op de onderwijsbegroting.

Behalve de Partij voor Zeeland ging elke partij vrijdag akkoord met de 1,1 miljoen euro als bijdrage aan Campus Zeeland.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (21%)
  • Oneens (79%)
443 stemmen