Volledig scherm
PEER smokkelt een beetje door het festival te openen in zijn thuisstad. © Henk van de Haar

Popronde: springplank voor jonge muzikanten

MIDDELBURG - Met ingrediënten als punk, hiphop, rock en indie opent de Popronde vanavond een snoeptrommel vol muziekstijlen. PEER en Peter Slager trappen het festival af met een semi-akoestisch optreden in de Vleeshal.

Een frietboetiek. Lukt het singer-songwriter Tim Dawn dáár om het publiek voor zich te winnen, dan moet het op een echt podium toch zeker lukken. Vanavond trapt hij de tiende Popronde Middelburg af. In een sjieke cafetaria dus. Zoals Frank Sinatra zong: If I can make it there... I'll make it anywhere.B'tje Anders heet de frietboetiek. En dat is ook wat Auke van Laar nastreeft in de programmering van de Popronde. Bands en artiesten een podium bieden dat nét een beetje anders is dan ze gewend zijn: cinema, winkel, kroeg, abdijtoren. ,,De Lange Jan is de hoogste Popronde-show in Nederland.'' Daar staat de folk-zangeres Pitou. ,,Ingetogen liedjes, die je beter niet in een luidruchting café kunt programmeren'', vertelt Van Laar glimlachend.

De locatie moet ervoor zorgen dat het optreden beter tot zijn recht komt, is het uitgangspunt van Van Laar. En de reacties zijn ernaar, heeft hij gemerkt. ,,Ik heb al vaker gehoord van bands dat ze hun optreden in Middelburg het beste van hun Poprondetoerneee vonden.''De Popronde brengt dit jaar 136 bands op de planken in 40 steden. Middelburg biedt op één avond dertig bands op 21 locaties. De artiesten krijgen de kans om op meerdere podia in het land op te treden - behalve in hun thuisstad. ,,Veel bands zijn regionaal wel bekend, maar nog niet landelijk doorgebroken. De Popronde wil ze juist de kans bieden buiten hun eigen regio bekender te worden'', legt Van Laar uit.Zo toert de Middelburgse band PEER langs Eindhoven, Arnhem, Haarlem, Utrecht, Leiden, Rotterdam en Breda. ,,We staan op plekken waar we anders niet staan'', zegt drummer Renzo Rijn. ,,Daardoor leren we nieuwe dingen'', vult gitarist Jesper de Jonge aan.

Zetje

De Popronde fungeerde eerder als lanceerplatform voor bands als Dotan en Go Back to the Zoo. Ook voor PEER kan het een extra zetje geven aan de toch al razendsnelle ontwikkeling van de band. ,,Het gaat inderdaad heel snel'', zegt Renzo.,,En daar zijn we heel dankbaar voor'', benadrukt zanger/gitarist Gijs Teuwsen. ,,We zijn soms zelf oprecht verrast. Maar er gebeurt gewoon iets als wij met zijn vieren spelen. En het publiek pikt dat op.''Jesper: ,,We krijgen de energie terug die we ons publiek geven.''Renzo: ,,En het publiek is de koning. Heeft dat geen toffe avond, dan is het voor ons mislukt.''Jesper: ,,Het optreden moet het beste zijn dat we te bieden hebben.'' Het beste wordt bij PEER steeds beter. De muzikanten raken meer op elkaar ingespeeld, voelen elkaar sneller aan en kunnen daardoor gemakkelijker variëren in hun spel, schetst bassist Bas Boudens de groei van de band.

Daarom durven ze het aan vanavond om 19.30 uur in de Vleeshal semi-akoestisch een nummer te spelen tijdens de officiële opening van de Popronde Middelburg. Die verricht PEER samen met Peter Slager van Bløf. De bandleden en hun mentor zijn gevraagd iets te vertellen over de landelijke bekendheid die je kunt krijgen door de Popronde. Optreden in de thuisstad mag eigenlijk niet, dus met dat ene nummer smokkelen ze een beetje. Jesper: ,,Het is toch onze hometown. Dat voelt heel speciaal.''

Bewijzen

Auke van Laar zag bij het Popronde-optreden van PEER in Utrecht hoe de band is gegroeid. ,,Dat concert was weer een stap verder op de weg naar landelijke bekendheid. Je moet daar als band zelf op doorgaan. Het netwerk dat je hierdoor krijgt, moet je gebruiken en verder uitbreiden. Als Middelburgse band in Middelburg optreden is leuk, maar dan sta je voor bekenden die toch wel fan van je zijn. In andere steden kennen ze je niet, daar moet je je echt bewijzen.''Elk jaar breken een paar bands door. Zo verwacht Van Laar komend jaar meer van Radio Eliza, The Grand East, AVI ON FIRE en Tim Dawn, die vanavond allemaal te zien en te horen zijn in Middelburg. De locaties zijn soms maar klein en dus snel vol, maar omdat er meer optredens tegelijk zijn, moet het lukken om toch steeds ergens een concertje mee te pikken.

Popronde Middelburg begint om 19.00 uur en biedt tot middernacht elk half uur optredens op meerdere plekken in de binnenstad. Om 00.00 uur begint de afterparty in De Spot.

Het programma staat op popronde.nl/steden/middelburg.

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
554 stemmen