Volledig scherm
© LittleSpoon.nl

Plaattaart met courgette

Deze plaattaart met courgette en Parmaham is heerlijk voor in het weekend. Bij de borrel, als avondeten of als hapje bij een film. Ik kwam vroeger trouwens graag bij de videotheek. Of ik echt een graag geziene gast was, daar twijfel ik over. Benieuwd? Of nieuwsgierig naar het recept? Lees snel verder.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of ze nog bestaan, maar vroeger kwam ik er regelmatig. Niet ieder weekend, maar grote kans dat een druiligere zaterdag of zondag begon met een bezoek aan de videotheek. Sinds Netflix en de online videotheken is dit ritueel voorbij. Op zich niet erg, want het is natuurlijk reuze makkelijk. Vanuit je luie stoel of languit op de bank een film uitzoeken, maar toch had het wel wat.

Nu ben ik zelf niet echt een goede filmkijker. Het begin gaat nog wel, maar het einde van de film haal ik vrijwel nooit. Met mij in comateuze toestand kijkt mijn filmpartner van die avond het verhaal uit. Een vervelende eigenschap soms, want ik kijk natuurlijk ook om te weten hoe het afloopt.

Terugbrengen

Nog even terug naar de videotheek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wat ik het stomste vond was het terugbrengen van de films. Er naar toe ging nog wel, maar daarna weer het huis verlaten om binnen vierentwintig uur de films op tijd in te leveren, was in mijn geval dramatisch. Het kostte me oneindig hoge boetes en soms durfde ik niet eens meer naar binnen omdat ik de DVD een week te laat inleverde. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die dit soort klusjes voor me opknapte. Wat een schijterd was ik. Of ben ik stiekem, maar deze situaties zijn verleden tijd. Gelukkig.

Ritueel

Vast ritueel bij een film kijken is lekker eten. Dat is ritueel bij alles, dus ja, logisch eigenlijk. Chips en M&M’s voldeden altijd prima, maar daar kan ik nu natuurlijk niet mee aankomen bij jullie. Deze plaattaart met courgette wel hopelijk. Lekker met zoute Parmaham en gekarameliseerde rode ui. Ik vond het een succes nummer. Ik maakte zelf het deeg voor de bodem, maar als je dat teveel werk vindt, gebruik je gewoon plakjes hartige taartdeeg.

Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor de plaattaart met courgette bij Vers op Walcheren.

PLAATTAART MET COURGETTE VOOR 8 TOT 10 STUKKEN Dit zit in de taartbodem: 200 gram bloem, gezeefd 1 theelepel zout* 100 gram koude boter, in blokjes 1 eetlepel koud water* 1 ei* * Liever makkelijk? Gebruik dan 6 velletjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Sla het maken van de taartbodem over en start direct met de vulling. Dit zit in de courgettevulling: 1½ courgette, in dunne plakjes 2 rode uien, in ringen 100 gram Parmaham 100 gram harde geitenkaas, in blokjes 2 takjes verse rozemarijn, enkel de naaldjes fijngehakt 3 takjes tijm, enkel de blaadjes 1 ei Roomboter Olijfolie 1 theelepel rietsuiker Peper en zout Dit heb je nodig: Keukenmachine Koekenpan Bakplaat met bakpapier Zo maak je de taartbodem:
Doe de bloem, koude boter en het zout in de keukenmachine. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg. Laat de machine draaien en voeg het water en 1 ei toe. Als er een samenhangend deeg ontstaat, stop je de machine. Is het deeg nog wat te droog? Voeg dan 1 eetlepel extra water toe. Droog deeg is lastig te rollen. Kneed het deeg nu kort met de hand tot een bal. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Leg het op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een hele platte langwerpige lap.
Zo maak je de courgettevulling: Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak de plakjes courgette aan beide kanten kort op hoog vuur tot ze bruin kleuren. Herhaal tot alle courgette op is. Bak de uienringen in een klontje roomboter op laag vuur. Voeg een theelepel suiker toe en laat de uienringen karameliseren. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Verdeel de gebakken plakjes courgettes over de taartbodem. Laat het elkaar wat overlappen. Verdeel de uienringen en geitenkaas over de courgette. Strooi de gehakte rozemarijn en tijmblaadjes als laatste erover. Breng op smaak met zout en peper. Klop een eitje los en smeer de randen van de plaattaart in met het losgeklopte ei. Bak de plaattaart in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin. Haal uit de oven en garneer de plaattaart met courgette met plakjes Parmaham. Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Zeeuwse kinderen moeten in Zeeland naar school

Zeeuwse kinderen moeten in Zeeland naar school

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
525 stemmen