Pieter Zeemanprijs krijgt meer cachet

Aan de uitreiking van de Pieter Zeemanprijs in Zierikzee wordt waarschijnlijk een symposium  en een expositie gekoppeld.    

Ton van den Nouweland

Zierikzee

''Deze tweejaarlijkse prijs is zo'n geweldig initiatief dat ik met de Pontes Pieter Zeeman en de Universiteit van Amsterdam verder wil praten over hoe we deze gelegenheid meer cachet kunnen geven.'' Dat zei burgemeester Gerard Rabelink gisteren bij de uitreiking van de  Pieter Zeemanprijs en de Gouden Pieter. Beide natuurkundeprijzen werden gisteren uitgereikt in de aula van de Samangroep in Zierikzee.  De gedachte gaan uit naar een symposium in de Nieuwe Kerk en een expositie over de Zonnemairse professor Pieter Zeeman in het Stadhuismuseum. Maar het bedrijfsleven moet ook in de nieuwe opzet een rol spelen, zei Rabelink richting directeur Daniël Lodders van de Samangroep die het gezelschap van wetenschappers, docenten en vwo-leerlingen gistermiddag onderdak bood. Rabelink wil graag vasthouden aan de combinatie overheid, onderwijs en ondernemers.

De Gouden Pieter, de prijs voor het beste bèta-profielwerkstuk aan de Pieter Zeeman, was gisteren voor Marijn Postma (19) uit Scharendijke. Hij onderzocht de ster Betelgeuze, die over naar schatting 100.000 jaar zal imploderen. Postma studeert maritieme techniek in Delft en hoopt via een schakeljaar  docent natuurkunde te worden, misschien wel aan de Pontes Pieter Zeeman.  De Pieter Zeemanprijs van de Universtiteit van Amsterdam ging naar Annemarie Berkhout voor onderzoek naar licht op nanoschaal.   

BIJSCHRIFT

Marijn Postma met zijn Gouden Pieter voor een schilderij van professor Pieter Zeeman. foto Marieke Mandemaker.

Er is ook een foto met meer mensen: o.a Annemarie Berkhout (grijs jurkje) en haar professor Ben van Linden van den Heuvell (blauw jasje), burgemeester Gerard Rabelink en Saman-directeur Daniël Lodders (strak pak)   

poll

Wie niet gestemd heeft, mag niet zeuren

Wie niet gestemd heeft, mag niet zeuren

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
3293 stemmen