Volledig scherm
Violiste Liza Ferschtman soleert in het concert van Philharmonie Zuidnederland in Vlissingen.

Philharmonie Zuidnederland eert Bach op ludieke wijze in Vlissingen

Ziet u het al voor u, Bach die als imker, een grote pijp rokend, zijn bijenkorven verzorgt en op zoek is naar bijen. Toch komt dit beeld naar boven als je de titel leest van het werk van Arvo Pärt 'Wenn Bach Bienen Gezüchtet Hätte'. Met dit werk brengt Pärt op ludieke wijze een ode aan de grootse componist en aan de Bachstad Leipzig. Het is een van de muziekstukken die Philharmonie Zuidnederland in Vlissingen ten gehore brengt.

De Duitse stad staat centraal in het concert van de Philharmonie Zuidnederland onder leiding van de jonge dirigent Clemens Schuldt. Het optreden is er een in de concertreeks van MuziekPodium Zeeland. Het orkest speelt naast het werk van Pärt nog twee muziekstukken waarin Leipzig centraal staat. De laatste symfonie die Schubert schreef, de monumentale negende (Grosse), werd in première gebracht door Mendelssohn in Leipzig. En het Vioolconcert in e van de in Leipzig levende Felix Mendelssohn-Bartholdy staat eveneens op het programma. Bovendien wordt het gespeeld door de temperamentvolle Nederlandse violiste Liza Ferschtman, een topvioliste met een wereldcarrière. Zij speelt met verfijning en vooral karaktervol. Een musicus die door bekende orkesten wordt uitgenodigd omdat zij een waardige medespeelster is in grote concerten.

Ferschtman (1979) is de dochter van Russische musici. Haar vader is de cellist Dmitri Ferschtman en haar moeder is pianiste. Zij speelt al viool vanaf haar vijfde jaar en studeerde aan het Haags conservatorium en in Philadelphia en Londen. Zij werkte onder meer samen met dirigenten zoals Von Dohnanyi, Frans Brüggen, Lev Markiz, Jaap van Zweden. Ferschtman is ook een groot kamermuziekmusicus. Zij vormt een duo met pianist Inon Barnatan, trad op in heel Europa en volgde in 2007 Isabelle van Keulen op als artistiek directeur van het Kamermuziekfestival in Delft. Met Ferschtman en het fusieorkest haalt Zeeland kwaliteit binnen.

Vrijdag 2 december, Sint Jacobskerk Vlissingen, aanvang 20.00 uur.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1407 stemmen