Volledig scherm
© Boswachter Wendy Janse

Paddenstoelen op Schouwen-Duiveland

Je voelt het aan alles, de herfst is in volle gang. Ik ben vast niet de enige, maar voor het echte herfstgevoel heb ik meer nodig dan verkleurende bladeren en dalende temperaturen. Voor mij is het pas écht herfst als ik de eerste vliegenzwam heb gezien.

Een heleboel soorten paddenstoelen laten zich ook buiten de herfst zien. Toch zijn veruit de meeste paddenstoelen te vinden nu het kouder en natter wordt buiten. Het spannende is dat een paddenstoel maar het ‘topje van de ijsberg’ is van wat zich afspeelt op de plek waar je hem vindt. Onder de grond zit een wirwar van draden waar we ons vaak niet van bewust zijn, het mycelium. Dit is een netwerk van schimmeldraden, ook wel de zwamvlok genoemd. Aan het uiteinde van het mycelium ontstaat een paddenstoel. Eigenlijk is een paddenstoel als een appel die aan de boom groeit. Het mycelium symboliseert dan de boom.

Dode boom is voedsel

Paddenstoelen ontstaan niet alleen onder de grond. Ook in (dode) bomen komt het dradennetwerk voor die zich ontpopt tot een paddenstoel. Staatsbosbeheer kiest er bewust voor om dode bomen zo veel mogelijk te laten liggen in het bos. Dit is niet alleen maar fijn voor insecten en kevers die er hun buikje vol eten, maar ook voor muizen en konijnen die dol zijn op de paddenstoelen die op het dode hout groeien.

Vliegenzwam

Op de Kop van Schouwen vind je volop parasolzwammen, bovisten en russula’s, maar de kroon op een paddenstoelenzoektocht is toch altijd de vliegenzwam. De mooie felle rode hoed met de witte stippen maakt dat het de beroemdste paddenstoel is van Nederland en voor velen symboliseert de vliegenzwam de herfst.

Paddenstoelentip

Als je de grootste kans wilt hebben op deze mooie paddenstoel (met of zonder kabouters) ga dan vooral eens naar het Gadrabos! Dit is hét paddenstoelenbos voor locals. Wil je gegarandeerd veel paddenstoelen zien? Kom dan naar één van de paddenstoelenexcursies van Staatsbosbeheer in Boswachterij Westerschouwen!

Kijk ook op: boswachtersblog.nl/aanzee/

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen