Ouders vermiste tiener gefrustreerd over aanpak politie

Door: Bas Bareman

HEINKENSZAND - Radeloos zijn ze. En gefrustreerd. De zoon van Myriam en Rob van Doorne uit Heinkenszand is nu ruim een maand vermist en de politie doet volgens de ouders weinig tot niets om de tiener op te sporen.

Bas van Doorne (16) ging op zondag 16 oktober na zijn weekendverlof niet terug naar de jeugdinstelling Almata in Ossendrecht, waar hij zit voor gedragsproblemen. Hij dook vermoedelijk ergens onder en is nu een maand spoorloos. 

Zijn vader Rob en stiefmoeder Myriam van Doorne zitten al een maand in onzekerheid. De politie laat het afweten, vinden ze. "
De communicatie met de politie is slecht, nul. Nog geen één keer zijn ze met ons in gesprek gegaan of langs geweest. Bas is bijna vijf weken vermist en we zijn geen steek verder. Het is frustrerend."

Stiefmoeder Myriam vult aan. "De meisjes uit Bergen op Zoom die afgelopen week vermist waren in Spanje. Die zijn nu al gevonden. En dat zelfs in Portugal! En die vermissing is bij hetzelfde politiebureau in Bergen op Zoom binnengekomen waar Bas ook als vermist is opgegeven."

Natuurlijk snappen ze dat er verschil zit in beide vermissingen. Bas heeft meer op zijn kerfstok dan beide meiden. Hij zat niet voor niks in de gesloten jeugdinstelling. 
Toch vinden ze het verschil te groot. Rob: "Hij staat na een maand nog steeds niet op de vermissingssite van de politie. We hebben dar vijf keer om gevraagd. Maar het gebeurt gewoon niet!"

Ze weten niet wie het dossier behandelt, of er aanknopingspunten zijn en hoe er wordt gezocht. "Alleen de wijkagent in Heinkenszand geeft ons informatie. Dat is goed, maar hij is maar een tussenpersoon.  Hij kan als wijkagent niets doen."

Ze vrezen dat Bas nu in aanraking komt met zwaardere criminele activiteiten, zoals drugs. "Hij is daar gevoelig voor. Dat is alleen al een reden dat de politie er snel achteraan moet." Jeugdinstelling Almata heeft Bas inmiddels uitgeschreven. Vader Rob werd na twee weken gevraagd de spullen van zijn zoon op te halen. 

Het systeem faalt, zegt Rob. "Het politiedossier van Bas is blijven hangen tussen de regio's West-Brabant en Zeeland. Ik verbaas me er over dat het zo langzaam gaat. Waarschijnlijk zitten agenten ook vast aan regels. Maar als vader heb je daar geen boodschap aan. Dit voelt alsof je aan je lot wordt overgelaten."

Daarom nemen ze uit wanhoop maar zelf initiatief. Het enige wat ze kunnen doen is hun zoon bellen. Elke dag weer, in de hoop dat hij toch nog opneemt. 

De Politie Zeeland-West-Brabant kon nog geen inhoudelijk reactie geven.  

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1007 stemmen