Opvoedcursus

Een werkgroep onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan vindt dat er een verplichte opvoedcursus voor ouderen moet komen. De cursus moet het grote aantal kindermishandelingen in Nederland verminderen. Daarbij moet niet meteen gedacht worden aan het uitdelen van klappen, het gaat vooral om emotionele verwaarlozing, bijvoorbeeld doordat ouders veel ruzie maken waar de kinderen bij zijn, al dan niet tijdens een scheiding. Zo’n cursus zou aanstaande ouders ook veel beter moeten voorbereiden op het ouderschap. In mijn ogen een zinloos idee. 

Als ouders handvatten nodig hebben bij de opvoeding, dan moeten ze ergens terecht kunnen, maar het verplichten zie ik niet zitten. In beginsel zal iedere (aanstaande) ouder zich realiseren dat het niet goed is om met de borden te gaan gooien waar de kinderen bij zijn, dat hoef je iemand toch niet te leren? 

Aan de andere kant: als er bij de ouders eens een haar in de boter zit, mogen de kinderen daar ook wel eens iets van merken, ze moeten ook leren dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Het gaat natuurlijk om de excessen, maar die hou je niet tegen met een cursusboekje en een paar lessen. 

Als de emoties hoog oplopen en ouders hebben die niet meer onder controle dan kan dit nare gevolgen hebben. Het is vooral zaak voor de omgeving om in de gaten te houden. Familie, vrienden, school. Iedereen in Nederland moet een rijbewijs halen en leert keurig autorijden, toch gebeuren er dagelijks ongelukken door asociaal rijgedrag. Ik denk ook dat het hele fenomeen “opvoeden” zwaar overschat wordt. 

Tijdens Zomergasten vertelde premier Rutte dat zijn ouders bij hem, de jongste van zeven, het idee dat ze met opvoeden hun kinderen konden sturen, hadden losgelaten. Een huis, een bord warm eten en liefde geven, meer kun je niet doen. En dan maar hopen Mdat het goed komt.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (16%)
  • Oneens (84%)
148 stemmen