Opnieuw Zeeuws CAD-talent naar Euroskills

Guido van der Heijden

Hoek

De koffers zijn al gepakt. Deze ochtend vertrekt Rick Verboom (19) uit Hoek naar Gothenburg in Zweden om namens Nederland de Europese titel te pakken tijdens de Euroskills-wedstrijden.

Verboom strijdt als Nederlands kampioen mee in het onderdeel CAD-tekenen; tekenen en ontwerpen in 3D met de computer.

Drie dagen lang, van 1 tot en met 3 december zal hij hele dagen achter de computer zitten tekenen om de beste CAD-tekenaar van Europa te worden tijdens de vakwedstrijden in Zweden. ,,Ik weet niet precies wat me er te wachten staat. Het kan dat je iets van begin af moet tekenen of dat je onderdelen moet toevoegen aan een bestaande tekening. Dat zullen we straks wel zien. Je krijgt een uur of acht om de opdracht te maken. Voor wat niet lukt krijg je minpunten dus moet je van tevoren goed inschatten wat je wel en niet af kunt krijgen en waar je de meeste punten mee kunt verdienen."

Hij zit in zijn laatste jaar van zijn opleiding werktuigbouw aan het Scalda in Vlissingen en werkt daarnaast als tekenaar bij Vervaet in Biervliet.

Het is het derde jaar op rij dat een Zeeuw als Nederlands kampioen CAD-tekenen aan de eindstrijd van Euroskills meedoet. Wat de Zeeuwen zo goed maakt, weet Rick niet. ,,Misschien omdat Scalda zich meer richt op engineering en tekenen", denk hij.

Wat hij op school niet leert, leert hij in de praktijk wel in Biervliet bij het ontwerpen van de bietenrooiers en mestinjecteerders van Vervaet. ,,Je kunt wel handig met het programma zijn maar je moet ook de theoretische dingen weten. Wat zijn de toleranties, de afmetingen en op welke plaats moet alles komen."

Het zal in Zweden heel anders zijn dan een werkdag bij Vervaet. ,,Het is wel intensief hoor. Bij de wedstrijd zit ik echt de hele tijd binnen, achter de computer." Bij Vervaet is hij omgeven door de praktijk; de landbouwmachines waar hij aan werkt. Dat is ook het leukste van het vak, vindt Rick. ,,Dat je ziet dat wat je ontwerpt en tekent ook werkt in het echt. Dat is het mooist."

quote: Dat je ziet dat wat je ontwerpt en tekent ook werkt in het echt. Dat is het mooist

foto-onderschrift: Rick Verboom is de derde Zeeuw op rij die Nederlands kampioen CAD-tekenen werd. In Zweden wil hij de Europese titel pakken. foto Camile Schelstraete

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
340 stemmen