'Op een groot schip kan je overal cocaïne verstoppen'

Om criminele activiteiten in de haven terug te dringen werkt  Gunnar van der Hofstede als speciale havenofficier van justitie in Zeeland en West-Brabant.

Emile Calon en Theo Giele

Middelburg 

 ,,Je zal als beveiliger of havenwerker ineens tegenover een stel gewapende drugssmokkelaars staan. Dat wil je niet meemaken. Het speerpunt van ons werk is: zorgen voor een veilige haven.”

Gunnar van der Hofstede heeft sinds maart dit jaar de   havens in Zeeland en West-Brabant onder zijn hoede. Het Openbaar Ministerie probeert met het aanstellen van een speciale havenofficier meer grip te krijgen op de opsporing van onder meer de smokkel van drugs.

Het verzamelen, verbinden en delen van informatie is daarbij de basis. Bij de douane in Vlissingen komen alle signalen binnen bij een SOZ team (Samenwerking Overeenkomst Zeeland) waarin politie, douane en marechaussee samenwerken.

Vertegenwoordigers van verschillende opsporingsdiensten komen geregeld bij elkaar en bespreken wat ze hebben gehoord en wat hen is opgevallen. ,,Bijvoorbeeld een chauffeur van een vrachtwagen die is overvallen of mensen die al wandelend zijn aangetroffen op het haventerrein.”

Maar het kan ook informatie zijn van buiten de grote zeehavens: ,,Als we een tip krijgen een havenmeester van een jachthaven, dat iemand op wel heel vreemde tijden uitvaart,  proberen we samen meer informatie over dat schip en de bemanning te krijgen. In het verleden kwamen die signalen ook binnen, maar die bleven dan vaak liggen en verdampten.”

Informatie vergaren en veredelen. Dat is de manier waarop hij succes hoopt te hebben. Want veel meer agenten erbij, dat zit er niet in. ,,We moeten roeien met de riemen die we hebben.”

Hij tekent daar wel bij aan dat er versterking komt als dat nodig is. ,,Als we concrete informatie hebben dat er vannacht in Terneuzen coke wordt gelost,  kan ik genoeg mensen krijgen om in te grijpen.”

Het op heterdaad betrappen van drugssmokkelaars is nog niet eenvoudig. ,,We kregen een tip over een partij cocaïne aan boord van een schip in een Zeeuwse haven. Wij zoeken, maar vonden niets. We namen weer contact op met de tipgever en hij zei, ’het ligt daar echt’. Wij terug aan boord, maar weer niets zodat het schip mocht vertrekken. Uiteindelijk vond de douane van een Engelse haven die partij, een sporttas met veertig kilo. Want die coke zat achter en onder een lading, waar wij hier niet bij konden’’, vertelt Gunnar van der Hofstede. ,,Veertig kilo in een sporttas zien we vaak. Weet je waarom? Dat is zo ongeveer het maximum dat een stevige kerel kan dragen. Een tas van veertig kilo in elke hand.”

Met het verhaal over de tas geeft Van der Hofstede maar aan dat er wel informatie binnenkomt over drugssmokkel. maar dat het lang niet altijd lukt om direct succesvol te zijn. Hij vertelt ook dat hij nog niet zo lang geleden aanwezig was bij het doorzoeken van een verdacht schip. ,,Maar dat was wel ruim twee voetbalvelden groot. En coke kan je overal verstoppen terwijl een drugshond na een half uur zoeken een pauze moet nemen.”

Ook kan hij niet eindeloos een schip langs de kade laten liggen. ,,Want we moeten ook rekening houden met de economische belangen.” Om die reden, vervolgt hij, moet telkens een afweging worden gemaakt. ,,Gaan we het schip op, of kijken we wie van het schip komt. En als we voor die laatste oplossing kiezen, wanneer grijpen we dan in?”

Hij heeft geen flauw idee hoeveel coke via de Zeeuwse havens Europa binnenkomt. ,,De politie gaat er voorzichtig vanuit dat we tien procent pakken. Maar of dat klopt? Het is moeilijk in te schatten.”

Sinds hij aan de slag is als havenofficier heeft hij één zaak overgedragen aan de rechtbank: de invoer van meer dan duizend kilo coke via een bedrijf in Sint Philipsland .

Van der Hofstede geeft aan dat er mogelijk nog meer zaken aan zitten te komen. Details geeft hij niet. ,,Maar we zijn bezig, op basis van alle informatie die binnenkomt en gedeeld wordt door politie, marechaussee, douane en anderen.''

QUOTE:

'In het verleden kwamen  signalen ook binnen, maar die bleven dan vaak liggen en verdampten'

'Als we concrete informatie hebben dat coke wordt gelost, kan ik genoeg mensen krijgen om in te grijpen'

FOTO

FOTO IS VAN LEX DE MEESTER, NIET VRIJSNIJDEN, IS BEWUST MET HAVEN OP DE ACHTERGROND GEMAAKT!

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
340 stemmen