Op de fiets met gedeputeerde en wethouder

Samen met een politicus naar school fietsen, dat doe je niet iedere dag. Maar voor een groep scholieren van het Calvijn College in Middelburg was het gisterochtend werkelijkheid. Voor één keer werden ze op hun fietstocht van huis naar school vergezeld door gedeputeerde Harry van der Maas en wethouder Jaap Melse. De twee bestuurders gaven met hun fietstocht het startsein voor de Zeeuwse fietsverlichtingstour, bedoeld om aandacht te vragen voor het voeren van fietsverlichting.

,,Sommige scholieren denken ‘mijn licht aan, wat een flauwekul.’ Wij laten zien dat het juist stoer is om je licht aan te doen”, legt gedeputeerde Van der Maas uit. Hij benadrukt het belang van goede fietsverlichting van scholieren uit plattelandsgemeenten als Veere die vroeg van huis moeten. ,,We willen ongelukken voorkomen. Daarom is er deze spontane actie, om te laten zien dat het zo gek nog niet is om je licht aan te doen."  Wethouder Melse vult aan: ,,In het kader van de veiligheid is het belangrijk dat fietsers opvallen, dat ze zelf goed zien, maar ook dat ze gezien worden.”

De groep leerlingen verzamelde zich om half acht in Grijpskerke en sloot zich daar aan bij Van der Maas en Melse, die speciaal voor de actie op vrolijk verlichte fietsen stapten. "Ik heb altijd mijn voorlicht en achterlicht aan", vertelt Arne Beeke (12) uit Aagtekerke, die zich bij de sliert fietsers voegde. ,,Het is heel gevaarlijk om zonder licht te rijden, je kan zelf niks zien en auto's zien jou niet." 

Een gevaarlijke situatie op de weg heeft Arne gelukkig nog nooit meegemaakt, in tegenstelling tot schoolgenoot Jaline de Korte (12) uit Aagtekerke. "Vanochtend nog. Er liep een man met een hond, maar die was bijna niet te zien vanwege zijn donkerblauwe jas. Hij droeg geen verlichting. Gelukkig had hij een hond met een lichte vacht, anders was hij helemaal niet te zien geweest." Dat ze in het donker zonder licht de weg op gaat, daar kan Jaline zich niets bij voorstellen. ,,Het is misschien niet stoer, maar kleine moeite, groot plezier, hè!"

Na de fietstocht van een half uur kwamen de bestuurders en de scholieren aan op het Calvijn College. Daar overhandigden Van der Maas en Melse posters van de landelijke fietsverlichtingscampagne 'Ik val op'. 

De fietsverlichtingstour is een intiatief van de Provincie Zeeland, het Waterschap en de dertien Zeeuwse gemeenten en is een aanvulling op de landelijke fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland. Het doel van de campagne is dat fietsen ook in de donkere dagen goed verlicht zijn. 

Tot en met 23 november fietsen iedere werkdag bestuurders met Zeeuwse leerlingen mee op hun weg naar school. De tour doet alle Zeeuwse gemeenten aan. De komende dagen worden bijvoorbeeld  de routes ’s-Gravenpolder – Goes, Yerseke – Krabbendijke en Schoondijke – Oostburg afgelegd.

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
549 stemmen