Oost-Souburgse Sint stopt na vijftig jaar

OOST-SOUBURG - Dingeman de Visser (70) maakt zaterdag voor de vijftigste keer zijn intocht als Sinterklaas in Oost-Souburg. Hierna hangt hij zijn rode mantel aan de wilgen. ,,Het is mooi geweest”, zegt hij.

Als twintigjarige kroop De Visser voor het eerst in de huid van de goedheiligman. ,,Mensen langs de kant van de weg riepen toen naar me dat ik wel een hele jonge Sint was. Ik zei ze: als jullie maar lang genoeg komen kijken, wordt Sinterklaas vanzelf ouder”, vertelt hij grijnzend.

Op dat moment had hij zelf ook niet bedacht dat er nog 49 intochten zouden volgen. De Visser heeft er nooit één overgeslagen. Zelfs met een drain in, nadat hij een nier had laten weghalen, klom-ie nog op Amerigo. ,,Ik voelde me wel ziek, maar wilde de intocht voor geen goud missen.”

Wat hij zo leuk vindt aan het spelen van Sinterklaas, vindt De Visser lastig te omschrijven. ,,Ik denk de omgang met kinderen. Ze vinden het geweldig als ik naar ze zwaai of ze een hand geef. Het geeft me voldoening om ze even in het zonnetje te zetten en ze zo gelukkig te zien.”

Zodra hij zijn mijter op heeft, verandert de Oost-Souburger in een ander mens. ,,Dan praat ik geen Zeeuws meer, neem ik een statische houding aan en zwaai ik als een koning”, zegt hij. De Visser neemt zijn taak serieus en zorgt dat hij van de laatste ontwikkelingen op de hoogte is. Zo weet hij bijvoorbeeld dat kinderen door het Sinterklaasjournaal vrezen voor lege pakketjes. ,,Ik zal ze geruststellen en zeggen dat ze gewoon hun schoen kunnen zetten en een cadeautje krijgen.”

Ondanks dat hij er nog altijd evenveel plezier uithaalt, geeft De Visser de staf door. ,,Ik zie steeds slechter. Zwarte piet moet me toefluisteren wat er in het grote boek staat. Dat is niet handig. Bovendien heb ik heb een flinke zet nodig om op het paard te komen. Ik wil een goede Sinterklaas kunnen zijn en dat wordt door allerlei kwaaltjes steeds lastiger. Daarom is het tijd voor een opvolger.”

Als hij zich zaterdagavond ontdoet van de schmink, het kostuum en de nepbaard, zal De Visser wel even moeten slikken. ,,Ik weet niet hoe ik me zal voelen, maar bij de gedachte eraan word ik al emotioneel. Ik sluit een belangrijk hoofdstuk van mijn leven, vol mooie en bijzondere herinneringen, af”, zegt hij met tranen in zijn ogen.

Om 12.50 uur komt De Visser voor de laatste keer met de stoomboot aan in de kaai van Oost-Souburg.

---------------

Alternatieve koppen:

Vijftigste intocht is de laatste

Dingeman de Visser hangt rode mantel na vijftig jaar aan de wilgen

Dingeman de Visser geeft de staf van Sinterklaas na vijftig jaar door

Suggesties streamer:

‘Zelfs met een drain in, klom ik op Amerigo’ – Dingeman de Visser, Sinterklaas

‘Ik heb nooit een intocht overgeslagen’ - Dingeman de Visser, Sinterklaas

‘Zelfs als ik ziek was, sloeg ik geen intocht over’ - Dingeman de Visser, Sinterklaas

‘Ik sluit vandaag een bijzonder hoofdstuk van mijn leven af’ - Dingeman de Visser, Sinterklaas

Fotobijschrift:

Dingeman de Visser komt vandaag voor de vijftigste en laatste keer Oost-Souburg binnen als Sinterklaas. Een bijzonder jubileum. Foto Lex de Meester

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
293 stemmen