Onderzoek naar bestemmingsplannen Scheepswerf kan maanden duren

Willem Adriaansens

HANSWEERT - De Raad van State (RvS) gaat een aantal bestemmingsplannen van de gemeentes Reimerswaal en Kapelle onder de loep nemen. Al die bestemmingsplannen hebben betrekking op de omgeving van Scheepswerf Reimerswaal.

Waarom wordt dit onderzoek ingesteld?

,,Wij moeten een oordeel vellen over de bestemmingsplannen", aldus RvS-voorlichter Wendy van der Sluijs. ,,En als er in een zaak technische aspecten zitten of technische onderzoeken zijn gebruikt dan is dat soms aanleiding om een onderzoek in te stellen door een onafhankelijk iemand. Het is een mogelijkheid om extra informatie te krijgen en een goede uitspraak te bespoedigen."

Wie gaat dat onderzoek doen?

,,De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak. Dat is een adviseur die niet alleen de RvS , maar alle rechtbanken in Nederland op verzoek bijstaat. Wij maken gebruik van hun expertise in sommige zaken."

Hoe gaat dat onderzoek in zijn werk?

,,De stichting gaat met alle partijen praten. In dit geval bijvoorbeeld de gemeenten, de scheepswerf en de mensen die klagen over geluidsoverlast. Wij zijn de laatste rechter. Als wij uitspraak doen is er geen mogelijkheid meer voor een hoger beroep. Dan is het wel fijn als we ter plekke een paar ogen hebben. Iemand die met iedereen gaat praten en onderzoek gaat doen naar de situatie."

En waar wordt precies naar gekeken?

,,Bijvoorbeeld hoe het onderzoek voorafgaand aan een bestemmingsplan gedaan is. Welke zaken zijn daar bij betrokken? Welke uitgangspunten zijn gebruikt en zijn er geen dingen vergeten? Is er wel gebruik gemaakt van de recentste rekenmethoden. En is het bestemmingsplan voldoende onderzocht als het bijvoorbeeld over het geluid gaat?"

Kan dat in het geval van de scheepswerf ook betekenen dat er nieuwe geluidsmetingen worden gedaan?

,,Nee, maar de adviseur kan wel zeggen: 'Ik heb naar de geluidsonderzoeken gekeken en naar de bezwaren. Mij is dit en dat opgevallen.' Aan die visie kan de rechter dan een oordeel hangen."

Kunnen er consequenties met terugwerkende kracht zitten aan dit onderzoek? 

,,Dat zou consequenties kunnen hebben. Je velt een oordeel over een besluit dat in het verleden genomen is. Wij kijken of dat terecht gebeurd is. Maar wat die gevolgen zouden kunnen zijn is nu lastig om te zeggen. Je weet niet wanneer het oordeel valt en ook niet wat dat gaat zijn. Daar moeten we de zitting voor afwachten."

Hoe lang duurt dat nog?

,,Voor zo'n onderzoek is de standaardtermijn drie maanden. Dan komt er een advies. Daarna kunnen de partijen er nog op reageren. Dus een maand of vier ben je gauw verder."

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
124 stemmen