Volledig scherm
© www.littlespoon.nl

Omelet met paddenstoelen

Er gaat wat mij betreft niets boven een gebakken eitje in de ochtend of als lunch. Deze omelet met paddenstoelen bijvoorbeeld. Goed vullend en lekker herfstig. Mijn tripje naar het Franse Les Landes inspireerde me. Vandaag vertel ik daar kort over en deel ik het recept met je.

Een paar weken geleden wat ik op persreis in Les Landes. Een gebied in het zuidwesten van Frankrijk. Een afwisselend landschap, van plat naar heuvelachtig, groen en bosachtig tot strand. Hoewel de temperatuur nog heel lekker was en het zonnetje me van tijd tot tijd opwarmde, trad ook hier de herfst al in. We hoorden op een avond de kraanvogels. Wat volgens de inwoners van Les Landes het teken is dat de winter onderweg er aan komt. Gelukkig betekende dat niet dat de eerste sneeuwvlokken tijdens mijn verblijf naar beneden dwarrelde. Met sneeuw heb ik namelijk helemaal niets. Tenzij ik binnen mag blijven bij de open haard met kaasfondue en rode wijn.

Eekhoorntjesbrood zo groot als mijn hoofd

Herfst is natuurlijk ook paddestoelen. En die groeide echt werkelijk waar overal, op de plekken waar ik tijdens mijn verblijf, sliep. Nu heb ik altijd geleerd dat paddestoelen in het wild plukken niet per se een goed idee is. Je moet echt weten wat je meeneemt. Voor je het weet is het foute boel. Dat loopt misschien niet zo’n vaart, maar ik ga wel naar de markt in plaats van naar het bos. In Frankrijk weten ze blijkbaar heel goed welke wel en welke niet te plukken. Ik sliep op een prachtig chateau, Chateau de Buros. Dit hotel met restaurant is van het Nederlandse stel Angelique en Marijn. Het is er zo mooi. En vooral ook heel stil en rustig. Ik ga jullie daar snel meer over vertellen, daarom beperk ik me voor nu tot het ontbijt. Marijn vond tijdens het wandelen eekhoorntjesbrood. Niet zomaar een klein beetje, maar een stuk bijna zo groot als mijn hoofd. En dat is groot. Geloof mij maar ;-) De volgende dag, bij mijn ontbijt, kreeg ik een lekkere omelet met, jawel, zelfgeplukte eekhoorntjesbrood erdoor. Eigenlijk zo simpel. Daarom besloot ik zelf ook zo’n eitje te bakken.

Cocoondag

Eenmaal thuis was het tijd voor een cocoondagje met mijn liefde. We keken een serie waarin iemand werd vergiftigd. Met een zelf geplukte paddestoel. Gelukkig was dit geen teken. De omelet die ik in Frankrijk at, heb ik overleefd. Ik had ook niet anders verwacht. Een week later sloeg ik groots in op de markt. Pied de moton, oesterzwammen en cantharellen. Je weet wel, die mooie oranje kleurige paddestoelen. Ik maakte er een heerlijke omelet mee, geïnspireerd op die uit Frankrijk. Wel iets anders, gewoon op mijn eigen manier. De tip die ik kreeg van Angelique, eigenaresse en chefkok van het chateau, was om de paddestoelen heel fijn te snijden. Grote stukken hebben best wat tijd nodig om te garen, met die kleine stukken is dat zo gepiept. Kluts je eitjes met wat geraspte pecorino, giet het over de paddestoelen, een beetje stollen, dubbelklappen en klaar. De omelet met paddenstoelen was een stevig ontbijt, maar daar is niets mis mee.

OMELET MET PADDENSTOELEN
VOOR 1 PERSOON
Dit zit erin:
Flinke hand gemengde paddenstoelen, schoongemaakt en fijngehakt 3 eieren 1/2 ui, gesnipperd Klein teentje knoflook, fijngehakt 3 eetlepels geraspte pecorino Peper Zout Olijfolie
Dit heb je nodig:
Koekenpan Snijplank + mes Kom Vork
Zo maak je het:
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Laat niet bruin kleuren. Voeg na 5 minuten de paddenstoelen toe. Bak een paar minuten op hoog vuur, zodat ze garen. Kluts de eieren in een kom. Breng op smaak met peper, zout en geraspte pecorino. Schenk het ei bij de paddenstoelen. Trek met een spatel af en toe wat gestold ei opzij zodat vloeibaar ei op de plaats terugkomt. Laat op laag vuur het ei doorgaren. Helemaal stollen hoeft wat mij betreft niet. Klap de omelet dubbel en eet lekker op!

TIP! Deze omelet met paddenstoelen smaakt zo of met getoast zuurdesembrood.

Kijk ook op: www.littlespoon.nl

poll

Ik zou best in België willen werken

Ik zou best in België willen werken

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
674 stemmen