OM eist vijftien maanden voor misbruik meisje

Middelburg – De kleine details maken haar verhaal geloofwaardig, zei officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk maandag tegen de Middelburgse rechters. Met haar doelde hij op een Bevelands meisje dat op haar vijftien ‘seksueel misbruik is’ door een twintig jaar oudere man. Zij was lid van een plaatselijke  muziekvereniging en kon het goed vinden met de verdachte die destijds ook actief lid was. Zij had het moeilijk omdat haar ouders in scheiding lagen en hij bood een luisterend oor. Dat niet alleen, zo bleek uit haar verklaringen. Hij kuste haar, betaste haar en had uiteindelijk ook seks met haar.

De man zelf had tot maandag gezwegen tegenover de politie en justitie over wat er was voorgevallen tussen hem en het meisje. Tegenover de rechtbank wilde hij wel praten en vertelde hij dat hij haar inderdaad had gekust en betast. Maar alleen haar borsten. Lager was hij niet geweest, verzekerde hij. En hij zei ook met grote stelligheid dat zij nooit in zijn slaapkamer was geweest.

Volgens haar verklaring was ze wel degelijk op die kamer geweest en daar had hij seks met haar. Suijkerbuijk wees de rechtbank erop dat het meisje een vrij gedetailleerde beschrijving gaf van de inrichting van de kamer. Zo had ze onder andere een poster van een stad gezien. Suijkerbuijk: ,,En er hangt inderdaad een poster, van New York.” Ook de gordijnen had ze volgens hem treffend beschreven. ,,Een soort glasgordijnen. Dat soort details verzin je niet. Ze bewijzen dat ze die kamer kent.”

Hij stelde dat de man alleen maar datgene toegeeft wat niet meer te ontkennen valt. ,,En verder ontkent hij alles. Hij doet aan schadebeperking.” De officier vindt dat de man een forse straf moet krijgen en eiste vijftien maanden cel waarvan drie voorwaardelijk. Ook moet de man, aldus Suijkerbuijk, 21.420 euro betalen aan haar. Onder andere omdat ze door het misbruik een jaar studievertraging opliep.

Raadsman Marcel van Gessel schrok van de eis. Volgens hem is er geen enkel bewijs dat zijn client verder is gegaan dan kussen en het betasten van haar borsten. Dat ze een slaapkamer kan beschrijven, dat zegt hem niets. ,,Misschien stond de deur open toen ze met hem in zijn muziekkamer was.” Hij pleitte voor een taakstraf en verder niets.

Het meisje zelf volgde vanaf de publieke tribune de zitting. Suijkerbuijk wees de rechtbank erop dat ze zichtbaar schrok toen de verdachte zei dat hij nooit verder was gegaan dan alleen kussen en betasten. Hij haalde ook aan dat de man destijds tegen haar zei dat ‘leeftijd er niet toe doet’ en ‘je bent zo oud als je je voelt’ toen ze hem destijds wees op het grote leeftijdsverschil tussen hen.

Uitspraak 28 november.

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
219 stemmen