Noord-Beveland wil niet betalen voor brandweerkazerne Kortgene

*Kopsuggestie*
Noord-Beveland wil niet betalen voor brandweerkazerne Kortgene
(woord 'brandweer' kan evt. weggehaald worden)

*Intro*
Een verbouwing is nodig om de brandweerpost in Kortgene gereed te maken voor een nieuwe tankautospuit. Maar de gemeente Noord-Beveland is niet van plan op te draaien voor de kosten.

*Naam + plaatsnaam*
Ellen Jobse
Kortgene

*Hoofdtekst*
Plaatsvervangend directeur Elie van Strien van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en burgemeester Marcel Delhez van Noord-Beveland voerden tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering een pittige discussie over de verbouwing van de brandweerpost in Kortgene.
Volgens Van Strien zijn gemeenten verantwoordelijk voor de kosten van nieuwe of aangepaste huisvesting. En dat blijven ze volgens hem ook na de reorganisatie van de Zeeuwse brandweerzorg. Daar was portefeuillehouder Delhez het niet mee eens. Als door een bij gestoken reageerde hij: “Deze gemeenteraad en voorzitter zullen nooit akkoord gaan met wat u voorstelt. Wij zijn bereid om te betalen voor veranderingen die voor Noord-Beveland van belang zijn, maar de verbouwing in Kortgene is onderdeel van de reorganisatie in heel Zeeland.”
Van Strien bood direct zijn excuses aan. Wie verantwoordelijk is voor de meerkosten, is namelijk nog niet bekend. Zowel Delhez als de VRZ benadrukt dat de commissie huisvesting brandweerposten daar nog een besluit over moet nemen.
Voor Noord-Beveland betekent de reorganisatie twee dingen. De in 2010 geopende hulppost in Wissenkerke moest vorig jaar sluiten. Een besluit dat niet goed viel bij de gemeente, die de beslissing ‘onverantwoord en onacceptabel’ noemde. De hulppost in Kortgene krijgt een van de zeven nieuwe tankautospuiten, maar daarvoor is wel een opwaardering van het gebouw nodig. Een aantal aanpassingen, waaronder aparte douche- en kleedruimtes, moeten van het pand een volwaardige kazerne maken. Als er voldoende mankracht is, mag de ploeg volgend najaar als eerste met de nieuwe wagen gaan werken.

*Quote/Highlightsuggestie*
- Quote: Deze gemeenteraad en voorzitter zullen nooit akkoord gaan met wat u voorstelt” (Marcel Delhez, burgemeester Noord-Beveland)
- Highlight: Als er voldoende mankracht is, mag de ploeg volgend najaar als eerste met de nieuwe wagen gaan werken

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (21%)
  • Oneens (79%)
436 stemmen