Nog één keer schuifelen in het jeugdhonk van Serooskerke

Bijna vijftig jaargangen jeugd van Serooskerke zeiden zaterdag hun honk vaarwel.

,,Kiek! Bin jie d'r óók", roepen zaterdagnamiddag de dertigers, veertigers, vijftigers, zestigers en enkele zeventigers die de voormalige pastorie van de Torenstraat binnenstappen. Het gebouw is nog één keer met lampjes versierd. Het bord 'Verkocht' op de gevel verraadt een nieuwe toekomst. Het wordt een brasserie en bed & breakfast, onder de hand van Leon Overdulve van Serooskerkes offshoremultinational OOS. Een vrolijk vooruitzicht, vinden de gasten op de allerlaatste jeugdsoosavond van het dorp. 

Voor het buffet hadden zich zeventig mensen ingeschreven, maar het wordt nog veel drukker, voorspelt Han Lobbezoo. Jaargangen Serooskerkse jeugd sinds 1968 komen af op het slotfeest van hun tienerjaren. Honderden dorpsjongeren uit de Gereformeerde en Hervormde kerk vonden hier hun leeftijdsgenoten voor activiteiten, vermaak en muziek. ,,Op het hoogtepunt, de jaren zeventig en tachtig, waren hier zeven jeugdgroepen actief", vertelt Lobbezoo, oud-schoolhoofd en oprichter van de Interkerkelijke Jeugdcentrale. 

Dies Moelker, soosganger vanaf 1968:  ,,Je leerde elkaar kennen, ook jongeren uit Zoutelande en Biggekerke. Het waren de jaren zestig en zeventig, met nieuwe muziekstijlen, softdrugs. Al speelde dat bij de jeugdsoos 't Vlotje aan de Schuitvlotstraat in Middelburg sterker dan hier.  Ik heb hier vriendschappen gevonden voor het leven." 

Onder het net met ballonnen aan het plafond verheugt Carla Koole zich op de muziekset met discolampen van dj Bert van Leerdam, oud-soosvoorzitter,  voor wie het plaatjes draaien hier ongeveer begon.  ,,Ik was een jaar of dertien toen ik hier naar toe mocht. Schuifelen hé. Dat vonden we geweldig. Dit was de enige plek waar ik als enig meisje met zes broers zelf naar toe mocht. Wel om 22.00 uur thuis, natuurlijk. Maar ik vond het prachtig."

Lees het hele verhaal maandag in de PZC editie Walcheren

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
314 stemmen