nieuwste versie René Rederij wil snel ligplaats in Vlissingse binnenhaven

Jan van Ommen

DEN HAAG Rederij Dijkhuizen wil zo snel mogelijk een ligplaats in de Vlissingse Binnenhaven om rondvaarten op de Westerschelde te kunnen verzorgen, bepleitte Marinus Dijkhuizen gisteren bij de Raad van State.

De gemeente Vlissingen kan niet meewerken, omdat er geen ligplaatsen beschikbaar zijn, meldde een woordvoerster tijdens de hoger beroepszitting. Volgens Dijkhuizen is dat pertinent niet waar. ,,Er zijn nog best wel ligplaatsen, zoals langs de kade bij het station.” Er is één plek langs de kade, erkende de gemeentewoordvoerster. Achter het voormalige bordeel is onlangs een bedrijf met drie schepen vertrokken. Die ligplaats is nog niet beschikbaar,  omdat de kade daar in zeer slechte staat is.

De  Vlissingse ligplaatsenkwestie sleept al  twee jaar. In 2014 diende Dijkhuizen per email een aanvraag voor een vaste opstapplaats voor zijn rondvaartboot in. Daarna ging alles mis.  ,,Volgens de havenmeester moest ik per email aangeven wat ik wilde: een ligplaats en voorzieningen op de wal. Dat deed ik. Daarna reed ik met de havenmeester een rondje door de haven om een plek uit te zoeken. Vervolgens beweert de gemeente dat ik helemaal geen aanvraag heb ingediend”, verklaarde Dijkhuizen.

De Raad van State was kritisch over het, naar aanleiding van commentaar van de Ombudsman, 'klantvriendelijker' vergunningenbeleid van Vlissingen. De havenmeester was blijkbaar al te klantvriendelijk en informeel met Dijkhuizens verzoek omgegaan, want de gemeente stelde zich formeel op het standpunt dat Dijkhuizen had verzuimd een op papier gestelde vergunningsaanvraag in te dienen. Dat blijkt niet uit de gemeentelijke website, oordeelde staatsraad Dick Slump. ,,Daar staat op dat je per email informatie over een ligplaats kunt aanvragen. En waarom is Dijkhuizen dan niet tijdig op de hoogte gesteld dat hij alsnog een schriftelijke aanvraag moest indienen.” 

De Vlissingse woordvoerster meldde dat Dijkhuizen direct mondeling is meegedeeld dat er geen ligplaatsen in de Binnenhaven beschikbaar waren. ,,We hebben aangeboden een andere oplossing, buiten de Binnenhaven, te zoeken. Maar die was er niet.” Als de Raad van State beslist dat Dijkhuizen toch recht heeft op een ligplaatsenvergunning dan moet de gemeente een plek aanbieden.

Dijkhuizen staat open voor elke goede oplossing. ,,We moeten gewoon weer om de tafel en praten. Zand over alles wat eerder is misgegaan.” De gemeentewoordvoerster was minder optimistisch, omdat het 'niet eerlijk is' als een andere ligplaatshouder moet wijken. 

Uitspraak  binnen enkele weken.

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
218 stemmen