Volledig scherm
Stef Bos en Geert Verdickt focussen op de overeenkomsten tussen Nederland en België. © Michiel Grijns

'Niemandsland' is in Oostburg perfect op z'n plaats

Oostburg is perfect voor de show van Stef Bos en Geert Verdickt. Een stuk 'niemandsland' tussen Nederland en België. Het duo laat in de show 'Noord/Zuid' met verhalen en liedjes de twee landen samensmelten.

'Het publiek zal in Oostburg op de stoelen gaan staan", grapt zanger Stef Bos. ,,De voorstelling Noord/Zuid komt daar, in het niemandsland tussen Nederland en België, echt thuis." Voor de artiest zelf is het ook een soort thuiskomen; naast zijn verblijf in Kaapstad heeft hij een woning in Zuiddorpe, om de hoek bij Oostburg. Dat het theaterstuk in een huiselijke setting plaatsvindt, is daardoor extra toepasselijk.

Aan een knus houten tafeltje zitten Geert Verdickt, frontman van de Belgische band Buurman en Stef Bos gedurende de hele voorstelling naast elkaar te keuvelen. Allerlei thema's passeren de revue. Zo hebben ze het over vrouwen, de liefde, hun passies, het verleden en over de verschillende steden in beide landen.

Het doel van de voorstelling is om een aantal lagen dieper te gaan dan de verschillen tussen België en Nederland. ,,We laten de twee landen samensmelten en focussen op de overeenkomsten", verklaart Bos. De gesprekken worden afgewisseld met toepasselijke nummers. ,,Niets staat vast en de invulling is heel vrij. Doordat we vooral improviseren, is elke show anders. Zo kwamen er onlangs twee kindjes naar onze voorstelling. Dat komt niet vaak voor. Vervolgens zijn zij de rode lijn in het optreden geworden." Door de intieme, losse setting krijgt het publiek het gevoel aan te schuiven bij een keukentafelgesprek tussen de twee bevriende artiesten.

Carpoolen

Het idee om samen een voorstelling te maken ontstond drie jaar geleden, toen Geert Verdickt en Stef Bos samen een benefietvoorstelling gaven voor Stichting Het Hunter Syndroom. ,,We kenden elkaar al een beetje uit de wandelgangen", reflecteert Bos. Door een carpoolactie belandde het stel samen in een auto. Tijdens de ruim zes uur durende autorit naar Alkmaar en terug richting Antwerpen kwamen de meest uiteenlopende onderwerpen ter sprake. ,,We hadden het over de verschillen tussen België en Nederland, maar ook juist over de overeenkomsten. Je kijkt allebei op de weg en passeert verschillende steden die nieuwe gedachtes naar boven brengen." Aan het eind van die rit was het plan voor een gezamenlijke show geboren. ,,Eigenlijk al op de heenweg, want in Alkmaar gaven we samen een optreden waarin bijna niets vaststond. Dat was te gek om te doen." Door te kiezen voor de relatief eenvoudige theatersetting van een gesprek aan tafel willen ze de toeschouwers meenemen in eenzelfde soort autoritconversatie.

,,Een dubbelspel bij Wimbledon zit er nog steeds in", schetst Bos metaforisch. ,,Evenals bij tennis moet ik tijdens deze voorstellingen het veld delen met een andere speler. Er moet een biotoop ontstaan waarin je samen kunt bewegen. Normaal gesproken bestaan mijn shows vooral uit enkelspel. De laatste keer dat ik samen met iemand op een podium stond, is alweer zo'n dertig jaar geleden, toen ik nog hoofdzakelijk cabaret deed. Gelukkig heb ik nu ervaren dat het samenspel er nog steeds inzit en dat het ontzettend leerzaam is."

Documentairemaker

In de paar maanden die de heren nu samen toeren, hebben ze elkaar veel beter leren kennen. ,,Geert, die overigens naast artiest ook documentairemaker is, heeft net als ik ontzettend veel ideeën. Onze hele tournee is een vruchtbaar parcours waarin we steeds beter een stuk weten neer te zetten. Het is als het vastdraaien van de schroeven van een rotor, zodra ze vastzitten kun je echt gaan vliegen."

Overigens vonden de proefvluchten niet in de lage landen plaats. In Kaapstad, de woonplaats van Bos, hielden de mannen hun repetities. In diezelfde stad ging de show eind september in première. ,, Je zit in een land dat geen deel uitmaakt van de voorstelling en kunt het stuk van buitenaf bekijken en reflecteren of de boodschap helder en harmonieus overkomt."

Na een tweede show in Afrika werd de tournee vervolgd in België, de thuisbasis van Geert Verdickt. Tot slot stond het tweetal de afgelopen weken al op diverse podia in Nederland. Met het optreden in Oostburg loopt de voorstelling Noord/Zuid tegen het einde. ,,Ik heb Oostburg speciaal uitgezocht", stelt Bos, ,,Niet alleen omdat het Ledeltheater een prachtige oude bioscoop is met een typische jaren 50 sfeer die Italiaans aandoet, maar ook omdat dit echt een plaats is waar de voorstelling thuishoort. De Belgen bekijken ons optreden vanuit het Belgische perspectief. Hollanders bekijken het vanuit hun assertieve houding. Maar Zeeuws-Vlaanderen is een soort niemandsland, een neutraal gebied waarvan de inwoners zich zowel kunnen inleven in de Belgische als Hollandse mentaliteit. Iedere show vormt natuurlijk een hoogtepunt, maar ik verwacht dat ons stuk daar wel op een bijzondere manier zal landen.''

Retranchement

,,Zeeuws-Vlaanderen is voor mij ook niet onbekend. Ik ken de contreien goed'', vertelt de Nederlandse zanger. ,,Niet alleen omdat ik er een huis heb staan, maar ook omdat ik vroeger regelmatig bij Retranchement kwam. Ik ben overtuigd provinciaal; ik hou heel erg van de authenticiteit in deze regio's. Er is niet veel gedoe en dat maakt het spelen in dit soort regio's zo leuk. Bovendien komt in dit vergeten stukje land het Vlaamse van Geert en het Hollandse van mij mooi samen in de naam van het gebied Zeeuws-Vlaanderen. Toepasselijker kan bijna niet. Bovendien kwam mijn eerste lief uit Brussel dus een beetje Vlaams klappen kan ik ook."

Na Oostburg staan nog twee gezamenlijke optredens op het programma. Daarna lijken de wegen van de twee artiesten zich weer te scheiden. ,,We hebben allebei een eigen traject gepland staan, maar een vervolg van onze gezamenlijke show zou zomaar als een asperge de kop op kunnen steken."

Noord/Zuid door Stef Bos en Geert Verdickt. Vrijdag 2 december in het Ledeltheater te Oostburg, aanvang 20.15 uur.

poll

Ik heb ook wel eens gepest

Ik heb ook wel eens gepest

  • Eens (42%)
  • Oneens (58%)
340 stemmen