Volledig scherm
Het losgeraakte hoofd in Goes © Peter van Mossevelde

Mysterie rond beeld in Goese binnenstad

GOES - Een onverklaarbare gebeurtenis in de Goese binnenstad. Het hoofd van het beeld van een weesmeisje boven de poort naast Historisch Museum De Bevelanden aan de Zusterstraat is op mysterieuze wijze 'losgekomen'. Het is echter onbeschadigd teruggevonden aan de andere kant van de poort. En of dat nog niet gek genoeg is, is op de plek waar het hoofd zat nog steeds een 'gezicht' in de muur te zien.

De poort hoort bij het museumgebouw, dat eigendom is van de gemeente. Bij het museum staan ze voor een compleet raadsel. ,,Het is heel bizar", zegt een medewerkster. ,,Het hoofd is niet stuk, dus het is niet gevallen. Anders zou het zeker uit elkaar zijn gespat. Het is van het beeld gehaald en voorzichtig neergelegd." Maar hoe, wanneer en door wie dat dan is gedaan, is volstrekt onduidelijk. Er moet minimaal een ladder aan te pas komen. Mogelijk is er iets vastgelegd door camera's in de binnenstad.

,,Ja, een echt spookverhaal", lacht conservator Koen van Rooijen van het museum. Ook hij weet niet wat er precies is gebeurd, maar hij sluit niet uit dat het hoofd uit voorzorg is weggehaald door iemand. ,,Wellicht heeft diegene gezien dat het loszat en is het om ongelukken te voorkomen weggehaald." Volgens Van Rooijen heeft de Monumentenwacht begin van de week al ontdekt dat het hoofd weg was. Het is later teruggevonden door iemand anders. Van Rooijen heeft de gemeente op de hoogte gesteld, maar die heeft vooralsnog geen actie ondernomen om het beeld te repareren. Het hoofd ligt nog binnen bij het museum. Wat betreft het 'gezicht' in de muur denkt Van Rooijen dat het om het psychische verschijnsel pareidolia gaat. Een mogelijke verklaring voor die vorm van illusie is dat de hersenen behoefte hebben om verbanden tussen gegevens te leggen, ook als die er eigenlijk niet zijn.

Volledig scherm
Het losgeraakte hoofd in Goes © Peter van Mossevelde

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1008 stemmen