Volledig scherm
Fire Harvest is begonnen als vriendengroep die als hoofddoel had om samen muziek te maken. © Maarten Brante

Muziek van Fire Harvest mag niet te perfect klinken

MIDDELBURG - Muziek kan klinken als het uitspreken van een bezwerende formule. Zware bassen, de rake klappen van een drummer, de ruis van gitaren en een zanger die er in melancholie gehulde teksten overheen strooit. Donker, traag en met de kracht van herhaling etaleert de Utrechtse rockband Fire Harvest dat muziek in elementaire vorm spannend en indringend kan zijn.De vier bandleden stapten vorig jaar voor drie dagen een Utrechtse studio binnen om daar hun eerste volledige album op te nemen. Het resultaat, Singing, Dancing, Drinking verscheen in mei van dit jaar. En hupsakee: het etiket 'slowcore' werd er al snel aan geplakt in de vaak lovende albumbesprekingen. ,,Nou ja, misschien wel gewoon rock, maar dan wat trager'', nuanceerde zanger/ gitarist Gerben Houwer in een interview de muziek van zijn band. Om daaraan toe te voegen dat bands als Low en Codeine wel tot de invloedssfeer gerekend kunnen worden. Twee Amerikaanse bands waaraan de labels slow- en sadcore kleven. Fire Harvest opereert in die hoek van de jaren negentig-rockreactie op de toen heersende grunge-hype.

De stem van Gerben legt bij tijd en wijle een misantropische sfeer in de rock. Dat krijgt versterking door dat tragere tempo van de muziek en de in zware cadans gehulde begeleiding. Muziek die op een lome zomeravond kan ontspringen aan een goed samenvallende jamsessie. Op het album klinken de nummers dan weer secuur uitgewerkt, gearrangeerd en geproduceerd. Dat laatste gebeurde in Utrecht onder toeziend oog van de Canadese alt, countryzanger en producer Daniel Romano, die in Nederland was. Hij heeft een ruime rockervaring in hardcore punk, indie en donkere folk en country. Dat hele scala aan genres is in de muziek op Singing, Dancing, Drinking van Fire Harvest terug te horen.Ondanks die invloeden van diverse genres klinkt het Fire Harvestalbum eenduidig. Het is vooral sferische muziek die beklijft door de formule van herhaling die erin ligt besloten. Zo'n formule houdt de muziek ook na meerdere keren luisteren spannend. Steeds doemt er weer een nieuw element op en nestelt het geluid zich steviger in je hoofd.

Gruis In de muziek van Fire Harvest hoor je invloeden van Neil Young & Crazy Horse. Vooral in de ruis en het gruis van de Utrechtse band. Het hoeft niet al te perfect te klinken. Liever niet zelfs, lijkt een credo van de band.Fire Harvest bestaat uit muzikanten die al langer meedraaien en in de genoemde muziekstijlen in Nederlandse bands ervaring hebben opgedaan. Zanger, gitarist Gerben Houwer onder meer als zanger/ drummer van de postrockband We vs Death. Na de We vs Death ging Houwer solo: man met gitaar en liedjes. Dat duurde niet lang en al snel was er die nieuwe band: Fire Harvest. Het hoofddoel van de band was muziek maken. Het was een vriendenclub die eindelijk zonder al te veel ambitie toch iets moois voor elkaar wilde brengen.Om de band alternatief (niet commercieel) te houden, kwam een eerste opnamesessie op de ouderwetse cassette uit. Wie een exemplaar aanschafte kreeg er een walkman bij. Zo alternatief dus. Nu, na ruim tien jaar is er dan toch dat album.En ambitie of niet, Fire Harvest voegt toch weer iets toe aan de Nederlandse rock. Fire Harvest, Kloveniersdoelen in Middelburg, zondag, 15.30 uur.

poll

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

  • Eens (46%)
  • Oneens (54%)
2436 stemmen