Monique Jankowski vindt bot van uitgestorven steppewisent

Tussen alle troep op het Nollestrand in Vlissingen, vond jutter Monique Jankowski een bijzonder object. Het blijkt een bot van een steppewisent te zijn, een diersoort dat is uitgestorven in de laatste ijstijd.

Elodie Kint

Vlissingen

Jankowski gaat één, soms twee keer per week naar het strand om het schoon te maken. ,,Ik kom vooral veel afval tegen dat ik meteen weggooi. Maar dit wilde ik thuis nog eens goed bekijken", vertelt ze. ,,In eerste instantie dacht ik dat het drijfhout was. Pas toen ik het oppakte voelde ik hoe zwaar het was en bedacht ik dat het misschien wel een versteend bot kon zijn."

Omdat de Vlissingse jutter meer wilde weten over haar vondst, stuurde ze het op naar Bram Goetheer, geoloog bij de Zeeuwse Werkgroep Geologie. Hij stelde vast dat het een stuk van het spaakbeen van de steppewisent is, waarschijnlijk een voorpoot. Het bot is volgens hem zo'n 20.000 tot 50.000 jaar oud.

De steppewisent wordt gezien als de voorouder van de Europese en Amerikaanse bizon. Deze leefde op de weidse grasvlakten op het noordelijke halfrond tijdens het Pleistoceen, de laatste ijstijd. Ze waren ongeveer 2,20 meter hoog, vergelijkbaar met de gemiddelde deur in huis.

Hoe Goetheer zo zeker weet dat het van een steppewisent is en niet van runderen die nog veel recenter leefden? ,,Er zat één stukje aan het bot waardoor ik het kon onderscheiden van alle andere rundersoorten", verklaart hij.

Volgens Goetheer is de vondst niet uniek. ,,Er leefden veel wisenten en er worden regelmatig resten van gevonden langs de Noordzee", zegt hij. Toch gebeurt het niet vaak dat het aan de kust in Vlissingen aanspoelt. ,,Waarschijnlijk komt dat nu door het opspuiten van het strand. Dan komt er opeens van alles naar boven."

Jankowski bewaart het bot bij haar thuis in Vlissingen. ,,Nu ik weet wat het is, vind ik het heel bijzonder. Het voelt alsof ik direct contact heb met de ijstijd", zegt ze. ,,Ik vind het ongelofelijk dat zo'n dier tienduizenden jaren geleden is doodgegaan en dat ik als mens het in 2016 oppak."

----------------------

Fotobijschrift 1: ,,Dit bot geeft me het gevoel dat ik contact heb met de ijstijd", zegt Monique Jankowski over haar vondst.

Fotobijschrift 2: Het bot is een spaakbeen van de steppewisent, de voorouder van de Amerikaanse en Europese bizon. 

----

Alternatieve kop: Vlissingse jutter vindt bot uit de ijstijd

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1087 stemmen