Modelautobeurs groeit ondanks het internet

Willem Adriaansens

KRUININGEN Het was zaterdagmorgen druk met auto's rondom Ons Dorpshuis in Kruiningen. Een parkeerplekje was rond 10.00 uur moeilijk te vinden. Maar niet alleen buiten het gebouw wemelde het van de auto's. Ook binnen stonden ze rij aan rij, bumper aan bumper geparkeerd. Weliswaar geen echte, maar miniatuurauto's. Want in Ons Dorpshuis werd voor de 59e keer de modelautobeurs gehouden.  

Op lange tafels etaleerden 25 standhouders hun modelauto's. Dinky Toys, Majorette, Siku, Matchbox, Norev, ze waren allemaal aanwezig op de Kruiningse beurs. En dat de autootjes nog steeds een grote aantrekkingskracht hebben bleek uit het aantal kijkende en kopende bezoekers. 

,,We zijn de laatste jaren eigenlijk alleen maar gegroeid", aldus organisator Jan Willem Hajee. Zaterdag was 'zijn' negende beurs maar hij draait al heel lang mee in het wereldje. In het verleden had hij zelf een eigen winkel met onder meer modelauto's. ,,Toch krijg ik altijd weer dingen in mijn handen die ik nog nooit gezien heb."

Volgens Hajee zijn er een aantal redenen aan te wijzen voor de toenemende populariteit van de beurs. ,,Om te beginnen is het internet op z'n retour voor wat betreft de modellen. Want als je denkt een honderd procent gave auto te kopen en er rolt vervolgens allemaal vuilnis uit je envelopje, dan ben je niet blij. Op een beurs kan je alles eerst bekijken. En daarnaast zijn de prijzen hier de helft lager dan op internet."

Een andere oorzaak voor groei ligt volgens Hajee in het feit dat er steeds minder winkels zijn met modelauto's. ,,Vroeger had je er een heleboel in Zeeland. Zie er nu nog maar eens een te vinden. Dankzij het feit dat er geen winkels meer zijn begint deze liefhebberij in de zaal te groeien. En, ook belangrijk, de entree is gratis."

qoute:

Op een beurs kan je alles eerst bekijken

Jan Willem Hajee

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (95%)
  • Oneens (5%)
658 stemmen