Volledig scherm
Minister Melanie Schultz van Haegen en dijkgraaf Toine Poppelaars spuiten met leerlingen Megan Nieskens en Sekander de Kort van de Cadzandse Kustschool de term ‘superstormproof’ op de nieuwe strekdam in Cadzand-Bad. © Peter Nicolai

Minister Schultz van Haegen sluit project 'Zwakke Schakels' af in Cadzand-Bad

CADZAND-BAD - Met het spuiten van de term 'superstormproof' op de nieuwe strekdam in Cadzand-Bad vierde minister Melanie Schultz van Haegen maandagochtend dat de Nederlandse kust weer helemaal veilig is. Dankzij versterkingswerk op negen plekken kan nu de hele Nederlandse kust er weer minstens vijftig jaar tegen.

Eén van de 'Zwakke Schakels' was West-Zeeuws-Vlaanderen. Aan die kustlijn werd Cadzand-Bad als laatste aangepakt.

Schultz van Haegen haalde onze tegenstrijdige gevoelens over 'het water' aan. "Dat is een vriend en vijand, zéker in Zeeland", wist de minister. Ze noemde het eiland 'Wulpen', dat een paar eeuwen geleden nog floreerde, maar nu ergens op de bodem van de Westerschelde ligt. "Water kan álles kapot maken."

Toerisme

Aan de andere kant is het water ook een vriend, wist Schultz van Haegen. Ze wees op het belang van de zee voor het toerisme. Ze was juist in Cadzand-Bad met die opmerking aan het goede adres. De appartementengebouwen schieten daar immers als paddenstoelen uit de grond. De minister wees in dat kader ook op het bijzondere karakter van het versterkingswerk in de badplaats. Dat werd daar immers door investeerders aangegrepen om - tussen de nieuwe strekdammen - een jachthaven aan te leggen, en door de gemeente Sluis om de omgeving op te knappen.

poll

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

Ik weet hoe veel pensioen ik krijg

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
446 stemmen