Volledig scherm
Mia (links) en Jacco Verwest offeren veel vrije dagen op aan de verbouwing van hun woning. © Marieke Mandemaker

‘Mensen kijken is ’t leukste vermaak’

Genieten door lekker thuis te blijven terwijl de toeristen toestromen in de zomer. Het gebeurt in Brouwershaven. De samenhorigheid is uniek.

"Er komen 50.000 mensen deze kant op, omdat wij hier iets goeds hebben.” Het is niet moeilijk in te vullen wat Appie van den Hoek daarmee wil zeggen als hij samen met zijn vrouw Tonnie thuis in hun tuin aan de Zuiddijkstraat zit. „Zeker hier in Brouwershaven hebben we alles.”
Het echtpaar (beiden 73 jaar) blijft thuis deze zomer, net als de afgelopen twee jaar. „We zijn zes jaar met de caravan op vakantie geweest. De laatste keer in Aagtekerke”, zegt Tonnie van den Hoek-van Beveren. „We zijn gewoon thuis toerist”, zegt Appie.

Buitenkant

Ze doen niets liever dan hun caravan pakken en een plekje te zoeken op de Brouwersdam. Aan de ‘buitenkant’ van het Grevelingenmeer welteverstaan. Appie: „Daar heb je nog op- en afgaand water. En hoeveel mensen je dáár ziet: dat is genieten. Er is geen beter vermaak dan mensen kijken.”

Toch treffen we het echtpaar thuis in de tuin aan de Zuiddijk, waar man en vrouw heerlijk vertoeven aan een lange tafel onder een zelfgemaakte overkapping. Ze wachten op de kinderen en kleinkinderen die komen barbecueën.

Asfalt

Overigens gaat Tonnie de laatste jaren niet meer zo graag naar de dam. „We gaan altijd graag naar het eerste stukje bij Scharendijke, maar je moet tegenwoordig al om zes uur je bed uit om plek te hebben met je caravan.” Appie vindt het ideaal dat je je caravan daar gewoon op het asfalt kan zetten. „Dan heb je geen last van zand.”

Het zijn echte ‘Brouwenaars’. „We zijn hier geboren en zo lang als we leven wonen we in Brouwershaven”, vertelt Appie. En zeg niet tegen hem dat Brouwershaven een dorp is. „Schrijf alsjeblieft dat het een smalstad is.”

Ze zijn eigen met het stadje en zijn inwoners. ,,De samenleving en de saamhorigheid maken het hier uniek. Door alle jaren heen is het voor ons duidelijk dat we hier goed zitten, ook als je wat ouder wordt. Dat is ook de reden van de vergrijzing. De mensen die hier komen, vinden het hier goed. En ook wordt geprobeerd de jeugd een plekje te geven.” Appie noemt de Brouwse dag een uniek evenement. „Dat wordt georganiseerd met vrijwilligers. Het verenigingsleven is hier goed.” Zelf helpen Appie en zijn vrouw ook altijd mee. „We doen wat er voor handen is. Ik deed bijvoorbeeld de broodjes en bestellingen rondbrengen”, zegt Tonnie.

Verbouwing

Iets verderop aan de Zuiddijkstraat is het minder rustig, want daar zijn Jacco (44) en Mia (45) Verwest druk bezig met de verbouwing van hun huis. „We hebben net de trap buiten gegooid”, zegt Mia. Het stel is al drie jaar bezig het huisje naar hun zin te maken. De trap en de gang zijn het laatste grootschalige werk. Ze offeren er een vakantieweek aan op. „Daarna moet ik weer aan het werk”, zegt Jacco. Hij heeft al heel wat weekenden en vakanties in het huis zitten. Toen hij het twaalf jaar geleden kocht, zat er nog een bedstee in. Mia, die sinds 2,5 jaar bij hem is ingetrokken, wilde die graag behouden. „Maar dit huisje is al zo klein en zeker de woonkamer. Het kostte gewoon te veel ruimte als ik die had laten zitten”, zegt Jacco. Als ze écht vakantie hebben, trekken ze er wel op uit. Het liefst naar Spanje. „En dit jaar misschien wel naar Curaçao”, zegt Jacco.

In de idyllische Molenstraat zit Joep Jol (41) voor zijn huis een boterham te eten. Zijn vriendin Janneke Ruitenbeek (32) is letterlijk de bloemetjes aan het buitenzetten. Ze heeft net een hele rits aan kleurrijke plantjes gekocht en is bezig die te verdelen over zinken potten en een teil. Of ze nog op vakantie gaan? „Ben je gek, ik heb net al mijn geld aan deze bloemen uitgegeven”, grapt Janneke. Ze gaan nog wel weg, maar blijven lekker dicht bij huis. Janneke: „We willen met de zeilboot een rondje langs de Delta doen.” De rest van hun vrije tijd brengen ze graag thuis door: een drankje doen met vrienden, varen en barbecueën. ,,Pas had ik pasta gemaakt en toen ben ik samen met de kinderen naar een eiland in het Grevelingenmeer geroeid. Toen vroegen ze: ‘Welk eiland is dit mama?’ ‘Brouwerseiland natuurlijk’, antwoordde ik.” De kinderen - Pelle (4) en Gijs (morgen 3 jaar) zijn tijdens het bezoek van de verslaggever en de fotograaf van deze krant weer op een ander eiland: ze zitten een dagje op Walcheren, op de camping in Oostkapelle, samen met opa en oma.

Vette vingers

Janneke en Joep wonen nu een paar jaar in Brouwershaven. Eerst woonden ze in Zonnemaire, maar met de komst van het tweede kind werd dat huis te klein. Dat Brouwershaven wat drukker is, merken ze maar al te goed. „We hebben vaak vette vingers op de ramen van mensen die hier naar binnengluren. Als ze spareribs hebben gegeten bij het restaurant hier schuin tegenover en ze lopen hier voorbij, kijken de meeste mensen even naar binnen”, vertelt Joep. „Geloof me”, zegt Janneke, ,,het gebeurt bijna elke dag, maar we zijn het gewend.” Als het aan haar ligt, komen er nog meer mensen voorbij. Ze heeft een minibieb - een klein geel kastje met boeken en tijdschriften - aan hun schuurdeuren bevestigd. „Het liefst zou ik een bibliotheekje in de schuur beginnen”, verklapt ze.

Volledig scherm
Tonnie (links) en Appie van den Hoek noemen Brouwershaven een stadje waar alles is. © Marieke Mandemaker
Volledig scherm
Janneke Ruitenbeek (links) en Joep Jol maken het thuis graag gezellig, maar ze vinden het ook leuk om er in de omgeving op uit te trekken. © Marieke Mandemaker

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
601 stemmen