Meeste websites van Zeeuwse overheden zijn onveilig

Jeffrey Kutterink

Vlissingen

Meer dan de helft van de Zeeuwse overheidswebsites is onveilig. Doordat gegevens niet worden versleuteld, kunnen hackers die onderscheppen. De meest veilige is die van de gemeente Vlissingen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation, een organisatie die de overheid transparanter wil maken. Ze onderzocht 1816 sites van overheden, waaronder 27 Zeeuwse. Onderzocht is of ze een beveiligde (HTTPS-)verbinding gebruiken, zodat hackers niets kunnen onderscheppen. De sites van vijf gemeenten zijn veilig: Tholen, Hulst, Terneuzen, Middelburg en Vlissingen. Ook die van waterschap Scheldestromen, Sabewa, Orionis, SWVO, GGD en provincie zijn veilig.

Sommige, zoals die van Sluis en Schouwen-Duiveland, lijken veilig, maar zijn dat niet, aldus directeur Arjan El Fassed van Open State. "Gebruikers zien dat niet. Ook al toont de browser een slotje, zijn sites niet veilig, omdat ze niet goed zijn geconfigureerd."

De gemeente Goes stelt dat alleen homepages zijn onderzocht. "De pagina's waarop persoonlijke gegevens worden uitgewisseld zijn wel degelijk beveiligd", aldus Matthanja Schipper. Toch stelt de gemeente een nader onderzoek in.

poll

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

Vakantiepark in het Veerse Meer moet kunnen

  • Eens (52%)
  • Oneens (48%)
1430 stemmen