Meeste novemberregen valt in Zeeland

VLISSINGEN
Joanne Karkdijk

INTRO: Zeeland kreeg de afgelopen achttien novemberdagen meer regen over zich heen dan de rest van Nederland. Kapelle was de natste plek van Nederland.

Het is een bijzonder natte maand. Op de vrijdag gepubliceerde neerslagkaart van het KNMI is te zien dat er in november op alle plaatsen in Zeeland meer regen viel dan in andere provincies. De meeste regen viel in Kapelle, met 169 millimeter in achttien dagen. Daarmee is Kapelle deze maand de natste plek van Nederland.
Ook in Rilland (144 millimeter), Kortgene (133 millimeter) en de rest van de Bevelanden was het in november erg nat. In andere delen van Zeeland was het iets droger dan op Noord- en Zuid-Beveland, maar ook op Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Schouwen-Duiveland viel met gemiddeld 100 tot 140 millimeter meer neerslag dan in de rest van Nederland. Van de vijf natste novembermaanden (2015, 2013, 2010, 2009 en 2005) viel vier keer de meeste regen in Zeeland. Alleen vorig jaar niet, maar dat maakt 2016 dus ruimschoots goed.

Zoveel neerslag in achttien dagen is uitzonderlijk, zegt meteoroloog Jordi Huirne van Weeronline. ,,Sommige Zeeuwse plaatsen gaan nu af op tweehonderd millimeter in een novembermaand. Dat is zeker de afgelopen twaalf jaar niet eerder gebeurd.” 

De natste dag was 6 november. In Rilland viel er toen 41 millimeter regen, in Kortgene 46, in Goes 47 en in Krabbendijke 50. Normaal valt er in de hele maand november 75 millimeter in het zuidoosten van Zeeuws-Vlaanderen en 80-90 in de rest van de provincie. Het is normaal dat het in het najaar aan zee natter is dan in het binnenland, legt Huirne uit. Zware buien ontstaan boven de Noordzee en bereiken Zeeland dan snel. Voor de grote hoeveelheid regen in deze achttien in Zeeland dagen heeft hij geen verklaring.

Waterschap Scheldestromen geeft aan geen overlast te ervaren van de grote hoeveelheid neerslag in Zeeland. Woordvoerder Arjan Goossen: ,,Natuurlijk zien we wel dat het veel heeft geregend. De waterpeilen staan hoger, de gemalen moeten dan net wat harder werken. Maar probleemsituaties zijn er niet geweest.”

En voorlopig blijft het nat. Gisteren viel er op Zeeuws-Vlaanderen zelfs natte sneeuw. Vandaag is er grote kans op regen, morgen wordt volgens Weeronline ‘zeer onstuimig’. Er is dan kans op een zuidwesterstorm. Door een stormdepressie die dan boven de Noordzee ligt, is het bewolkt, regent het vaak en voorspelt Weeronline windstoten van tachtig tot honderd kilometer per uur. Het is dus heel goed mogelijk dat het record van tweehonderd millimeter in een novembermaand dit weekend of later deze maand wordt gehaald.

poll

Ik hou van het Zeeuwse meisje

Ik hou van het Zeeuwse meisje

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
218 stemmen