Volledig scherm
Het grootste tot nu toe gebouwde jacket vertrekt vanaf de Heerema locatie naar zee. © Wim Kosten

Meer dan 100 banen weg bij Heerema in Vlissingen

VLISSINGEN - Bij het off shore-bedrijf Heerema verdwijnen de komende jaren 450 van de 770 arbeidsplaatsen.

In Vlissingen verdwijen 105 banen. Heerema Fabrication Group heeft vestigingen in Vlissingen, Zwijndrecht, Hartlepool (Engeland) en Opole (polen). Vanwege de slechte marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie, toenemende concurrentie, de combinatie van prijsdruk en ongunstige contractvoorwaarden op de windenergiemarkt en de sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst wil het bedrijf reorganiseren. Hierbij zullen naar verwachting gefaseerd 450 van de 770 arbeidsplaatsen komen te vervallen, meldt Heerema woensdagmiddag in een persbericht. Gedwongen ontslagen zijn daarbij 'helaas onvermijdelijk'.

In Vlissingen verdwijnen 105 van de in totaal 154 arbeidsplaatsen. Dat bevestigt bestuurder metaal van Marry van der Stel van de vakbond FNV. In totaal verdwijnen bij de Nederlandse vestigingen van Heerema 349 van de 512 banen.

"Dit is een triest bericht voor de medewerkers in Zwijndrecht en Vlissingen. De laatste tijd gaan heel veel banen verloren in de scheepsbouw- en offshoresector. Op dit moment hebben deze bedrijven het moeilijk, maar ze grijpen dat aan om de positie van Nederlandse werknemers uit te hollen en de werkgelegenheid uit Nederland weg te halen.' De FNV is daar fel op tegen. 'Het is des te schrijnender dat de recordwinsten uit het recente verleden niet worden gebruikt om de werkgelegenheid in Nederland op peil te houden", aldus Van der Stel

Ook vakbond CNV reageert geschokt. "Een draconische maatregel en het zoveelste signaal dat het flink mis is in de offshore-industrie", reageert Piet Verburg, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "Dit komt keihard aan, dit raakt alle werven en alle afdelingen. Het zal naar verwachting zeker vier tot vijf jaar duren voor de markt weer aantrekt. Het blijft jarenlang sappelen, met een groep mensen die bij wijze van spreken de kachel moeten laten branden. Blijft er op deze manier nog een levensvatbaar bedrijf over?"

poll

Heerlijk, oesters!

Heerlijk, oesters!

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
144 stemmen