Volledig scherm
© ANP

Medicijnresten kosten Zeeuwse apotheker goud geld

HULST - Hulst staat op 5 in de Top Tien van Nederlandse gemeenten waar apothekers de meeste kosten maken voor het innemen van medicijnresten (3200 euro per jaar).

“Dit geld wordt rechtstreeks aan de zorg onttrokken. Dat gaat ten koste van de farmaceutische zorg aan de patiënt”, concludeert voorzitter Klein Nulent van de apothekersorganisatie KNMP. Zeeland en Flevoland zijn de enige provincies in Nederland waar geen enkele gemeente het medicijnafval voor de apotheek ophaalt en verwerkt.

Dit blijkt uit onderzoek van de KNMP. Er loopt sinds kort een pilot in Veere, Vlissingen, Middelburg en Goes. Apothekers moeten daar wel zelf het medicijnafval wegbrengen. “Dit is in strijd met de Wet Milieubeheer. Er is vermoedelijk geen gemeente die hier op handhaaft, maar het geeft aan dat de wetgeving en de praktijk niet op elkaar aansluiten’, zegt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP.

In 45 procent van de Nederlandse gemeenten draait de apotheker op voor de kosten van de inzameling en verwerking. Gemeenten zijn echter wel verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van klein chemisch afval (kca), waar ook medicijnresten onder vallen. Staatssecretaris Dijksma (IenM) wil dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. Het correct verwerken van medicijnafval voorkomt dat medicijnresten in het oppervlakte- en grondwater terechtkomen.

poll

Ik vind het niet erg om in de file te staan

Ik vind het niet erg om in de file te staan

  • Eens (16%)
  • Oneens (84%)
152 stemmen