Volledig scherm

Linde onder handen

Een van de meest gezichtsbepalende elementen van kasteel Westhove, de naar schatting ruim driehonderd jaar oude linde op het voorplein, is afgelopen woensdag “geopereerd”.

Ondanks eerder ingrepen enkele jaren geleden was de voet van de stam verder ingescheurd, waardoor nog slechts door een heel klein gedeelte van de voet een sapstroom liep. Daarnaast was al eerder aan de voet korsthoutkoolzwam vastgesteld, een agressieve zwam, die de boom aantast. Om ervoor te zorgen, dat de linde op zich kan blijven, zijn grote gedeelten van het westelijke en meest instabiele deel van de boom verwijderd. Ook zijn zware takken in de kroon van boom weggehaald. Er blijft nu een wat compactere boom over, die de tijd wel weer even kan doorstaan. Om ervoor te zorgen, dat het voorplein ook in de toekomst van een linde verzekerd is, wordt een aantal gezonde loten aan de stronk als zgn. “afleggers” gebruikt. Deze ontwikkelen zich onder de grond tot wortels en één ervan kan op termijn de oude boom gaan “overnemen”.

De huidige linde kan dan gecontroleerd verder “aftakelen”. Dat zou volgens boomverzorgers Floris Overes en Jacco Karelse, die de operatie uitvoerden, overigens nog wel een paar decennia kunnen duren.

Kijk ook op: boswachtersaanzee.wordpress.com

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (35%)
  • Oneens (65%)
859 stemmen