Volledig scherm
Karla Taniwel en Wilfred Vreeke op bezoek bij het schooltje Gilgal in Halong op Ambon. © Lindsay Otten

Liefde voor kinderen en Ambon

Het is de zomer van 2005, als Wilfred Vreeke op Ambon een bezoek brengt aan een vervallen schooltje, waar les wordt gegeven aan blinde en gehandicapte kinderen. Als de doelman van Jong Ambon buiten staat komt één van de kindjes naar hem toe. Ze kruipt in zijn armen.

,,Toen de bus kwam, wilde ze niet meer loslaten’’, vertelt hij tien jaar later. ,,Ik had het niet meer. Ik zei meteen: als ik terug in Nederland ben, ga ik iets doen voor deze kinderen.’’

Hij heeft de daad daarna bij het woord gevoegd. Vreeke organiseert sinds 2006 ‘Rit & Rock voor de Molukken’, een jaarlijkse motorrit en rockavond. De opbrengst wordt gebruikt om het leven van veel kansarme kinderen op Ambon een stuk aangenamer te maken. De afgelopen weken heeft hij met eigen ogen kunnen zien dat het ingezamelde geld goed wordt besteed.

Envelopje

Vreeke en zijn vriendin Karla Taniwel, die deel uitmaakten van het reisgezelschap van Jong Ambon, zetten zich samen in voor goede doelen en krijgen veel steun. „We hebben gelukkig nog veel meer mensen warm kunnen maken voor de projecten. Voordat we vorige maand naar Ambon vertrokken, kwamen er mensen met een envelopje met inhoud naar ons toe. Hier, alsjeblieft, doe er wat goeds mee. Dat vind ik fantastisch.’’ Op Ambon hebben ze meerdere projecten bezocht, van een school voor dove kinderen tot een weeshuis vol getraumatiseerde jongens en meisjes.

Armbanden

Tijdens het bezoek aan SLB Tunarungu Karya Kasih, de school voor dove kinderen, wordt duidelijk wat de steun vanuit Nederland voor de kinderen betekent. Trots laten ze tijdens een rondleiding de tassen zien die ze zelf hadden gemaakt van oude koffieverpakkingen en snoepzakjes. Net als de boten van kruidnagel, de armbanden en dieren van gerecycled materiaal. De stralende gezichten zijn veelzeggend.
Wilfred Vreeke kijkt van een afstandje ademloos toe of staart even naar de grond. ,,Daarnet heb ik in een hoekje even een traantje weggepinkt. Ik vind het fantastisch.’’ Hetzelfde zegt hij over het Caleb House. Veel van de kinderen in het huis zijn wees geworden door de onlusten eerder deze eeuw, waarbij moslims en christenen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

Broeders

Nona Lewerissa, de directrice van het Caleb House, geeft uitleg. ,,Sommige jongens en meisjes hebben gezien hoe hun ouders werden vermoord, afgeslacht. Vanwege die traumatische ervaringen hebben wij ze onder onze hoede genomen. Of we nu moslim of christen zijn, we zijn allemaal broeders van elkaar. We vangen hier zo’n twintig kinderen op, van wie sommigen door hun ouders verstoten zijn.’’
De verhalen gaan door merg en been, maar er is ook ruimte voor een glimlach. Karla Taniwel en Wilfred Vreeke overhandigen één van de oudere jongens een oranje voetbal. „Dit vind ik zo’n mooi verhaal”, zegt Taniwel dan. „Deze jongen komt van het eiland Ceram. Hij wil piloot worden en heeft zelf gevraagd of hij hier mag komen wonen. De kans dat hij zijn droom kan verwezenlijken door een goede opleiding te volgen, is hier groter.” Daarna schiet ze vol.

Voetbal

Niet veel later ziet ze de kinderen in het donker voetballen met de spelers van Jong Ambon. De koplampen van een auto bieden uitkomst. Dan blijkt maar weer: hoe slecht en uitzichtloos je situatie soms ook is, voetbal zorgt altijd voor plezier en een lach.
Het is precies waar Wilfred Vreeke en Karla Taniwel het voor doen. Vandaag keren ze terug in Nederland, maar hun werk voor de kinderen op Ambon gaat door. Vreeke: „Want die kinderen verdienen een betere toekomst.”

Met deze aflevering komt een einde aan de reeks verhalen over het bezoek van een delegatie van Jong Ambon aan Ambon.

poll

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

Burgemeester Bergmann pakt motorclubs te hard aan

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1741 stemmen