Leren om te helpen bij het lezen

INLEIDING Geen straatnaamborden kunnen lezen, informatie op het scherm van een pinautomaat niet snappen of geen verjaardagskaart kunnen schrijven. Veel mensen kampen met laaggeletterdheid. Taalvrijwilligers kunnen hen helpen.

Cees van Kampen
Oostburg

De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de regionale bibliotheek en de stichting Lezen en Schrijven bieden de cursus aan op verschillende plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. De lessen zijn niet voor laaggeletterde mensen zelf, maar voor vrijwilligers die hun kennis vervolgens overdragen. "Wij zien dit als vorm van volwasseneneductie", vertelt Isabelle Staal, medewerker bij de gemeente Sluis. "Daar krijgen we budget voor van het Rijk."

Dat gemeenten deze cursus kunnen ondersteunen, is relatief nieuw. "Tot voor kort mochten we deze bijdrage alleen inzetten via opleidingsinstituut Scalda. Maar nu ook bij andere partners." Dat is een goede zaak, vindt Staal. "Het geeft ons de kans maatwerk te bieden, in te spelen op de vraag die er juist in ons gebied is."

Nederland telt zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden, blijkt uit onderzoek. Al die mensen hebben problemen met het lezen van basisinformatie. Daardoor lopen ze tegen problemen aan bij ogenschijnlijk simpele, maar belangrijke zaken als het lezen van brieven of straatnaamborden, geld pinnen of verjaardagskaarten schrijven. Een sociaal isolement ligt dan op de loer, en het levert ook problemen op bij het vinden van werk.

De taalvrijwilligers worden opgeleid om deze groep mensen taallessen te geven. Een oproep voor deelnemers was meteen succesvol: 117 mensen meldden zich aan. In de gemeente Sluis is een eerste groep nu bezig met de cursus. De motivatie van de deelnemers is divers, vertelt Staal. "Sommigen willen zelf bijleren op het gebied van taal, een ander deel komt uit het onderwijs en wil graag les blijven geven." Ook de rol van de vrijwilligers kan uiteindelijk verschillen. "De één wordt een taalmaatje, de ander komt bij een familie terecht waar hij of zij ook een luisterend oor wordt op ander gebied." Dat laatste is zeker een plus, vindt Staal. "Deze doelgroep loopt vaak niet te koop met problemen. Dan is het goed om op deze wijze mensen toch te kunnen bereiken."

De laatste cursusavond in de gemeente Sluis is komende week. Daarna gaan de nieuwe taalvrijwilligers de praktijk in.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen