Volledig scherm
© Thinkstock

Klanten minderjarige prostituee betuigen spijt

MIDDELBURG - Opnieuw moeten zes mannen zich vrijdag in Middelburg verantwoorden voor het hebben van seks met een minderjarig meisje (17).

Het OM eiste donderdag voor zeven klanten van het slachtoffer vier tot acht maanden cel, waarvan enkele voorwaardelijk. Verslaggever Emile Calon tweet live vanuit de rechtszaal.

De eerste verdachte, een man uit Kapelle, die vrijdag voor de rechter staat heeft net als veel anderen spijt dat hij het meisje niet om haar ID heeft gevraagd. ,,Ik vind het verschrikkelijk dat ze waarschijnlijk geen kinderen kan krijgen", betuigt hij.

Het slachtoffer zei eerder zelf dat ze waarschijnlijk nooit kinderen kan krijgen door de geslachtsziekten die ze opliep. Daarnaast is ze 'blijvend bang', mede door bedreigingen door de verdachten. Ze zit op dit moment ondergedoken. Het gaat volgens de advocate van het meisje niet goed met haar. Therapie heeft nog geen effect gehad, waardoor ze nu 'heel zware' therapie moet volgen.

Shock
Bij veel van de verdachten die donderdag en vrijdag terecht staan was de shock groot toen ze ontdekten dat het meisje slechts 17 jaar oud is en inderdaad gedwongen werd tot prositutie door een man uit Vught, een man uit Goes en een 21-jarige vrouw uit Vlissingen. ,,Ik schaam me zo", zegt een klant uit Middelburg. De man is getrouwd en heeft veel schulden.

De Officier van Justitie wil de mannen desondanks niet weg laten komen met één dag cel en een taakstraf, zoals in de Valkenburgse zedenzaak. ,,Seksueel misbruik van een minderjarige moet zwaarder bestraft worden. De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan jeugdprostitutie. Dat is een ernstig feit."

Tegen vier van de zeven klanten die vrijdag voor de rechter verschenen werd acht maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Ook vandaag is dat een veelgehoorde strafeis. De advocaten van de verdachten vinden het stuk voor stuk veel te hoge straffen. ,,Ze was op twee maanden na 18 jaar. Het is absurd dat je zo'n straf krijgt voor iets dat twee maanden later gewoon mag."

Inrichting
De hoofdverdachte in de zedenzaak, een 21-jarige vrouw uit Vlissingen, hoorde dinsdag 30 maanden cel tegen zich eisen, waarvan 12 voorwaardelijk. Ze zegt dat ook zij gedwongen werd om te werken als prostituee. Toen ze zwanger raakte van de verdachte uit Velp zette zij het 17-jarige slachtoffer aan tot prostitutie. Ze maakte een advertentie voor een sekssite en bracht het meisje weg. ,,Dat moest, want ik kon het niet doen. Ik was zwanger," zegt de moeder tegen de rechter.

Maandag hoorden haar handlanger en vader van haar kind, een man uit Velp, al vier jaar gevangenis tegen zich eisen, en een Goesenaar twee jaar.

Het meisje kwam in contact met het trio nadat ze weg was gelopen uit een inrichting. Volgens haar advocate komt het slachtoffer uit een beschadigd gezin.

Op 19 december wordt in alle zaken uitspraak gedaan.

Verslaggever Emile Calon volgt het proces en doet vrijdag live verslag via Twitter. Gebruikt u de app, lees dan hier het live verslag

poll

Ik kan niet zonder gas

Ik kan niet zonder gas

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
456 stemmen