Volledig scherm
© Ablestock.com/ThinkStock

Kerk Zuiddorpe krijgt opknapbeurt

ZUIDDORPE - De Heilige Maria Hemelvaart-kerk van Zuiddorpe staat in de steigers. Het rijksmonument uit 1886 wordt opgeknapt en krijgt een nieuw leien dak. De leien zijn afgelopen week van het dak gehaald en worden de komende weken vervangen voor nieuwe leistenen.

"Dat gebeurt op twee dakvlakken. Het was hard nodig", zegt Daan Boonman van het bestuur van de Elisabethparochie. "Verschillende leien waren in de loop der jaren kapot gegaan, door onder meer hagel." Het onderliggende hout, dat door vocht is gaan rotten, is daardoor ook aan vervanging toe. De goot lekte op sommige plekken, die wordt ook meteen vervangen. Nieuw zijn veiligheidsbeugels die aan het dak worden bevestigd. Boonman: "Dat zijn haken waar mensen zichzelf aan vast kunnen maken bij werkzaamheden." Dat is veiliger voor onderhoud in de toekomst.

Meer transformaties

De parochie heeft in de Kanaalzone in totaal nog drie rooms-katholieke kerken in gebruik, die opgeknapt worden. De Onze Lieve Vrouw Hemelvaart-kerk van Philippine is ook een rijksmonument dat toe is aan onderhoud. De kerk uit 1954 wordt in januari aangepakt, onder meer de goten worden vernieuwd.

De Emmaüskerk, de derde kerk van de Elisabethparochie, ondergaat de grootste transformatie. Het gebedshuis wordt in het nieuwe jaar verbouwd. Het administratief centrum van de parochie verhuist van Sluiskil naar Terneuzen en komt naast de kerk. De onderhoudskosten bedragen per kerk ongeveer 100.000 euro waarvan rijksoverheid de helft subsidieert.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen