Volledig scherm
Rebecca Niculae. © Lex de Meester

Jonge Zeeuwen in de kunst

MIDDELBURG - In het kader van Zeeuwse Lichting 2016 exposeren in het Centrum Beeldende Kunst Zeeland (CBK) in Middelburg negen pas afgestudeerde Zeeuwse kunstenaars. Tijdens de inrichting van de tentoonstelling spraken we met twee van hen.

Dennis Verbruggen

30 jaar, afkomstig uit Vlissingen, studeerde aan het Grafisch Lyceum Rotterdam en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

,,Als schilder en beeldhouwer ben ik mislukt. Toen heb ik voor de fotografie gekozen. Werken met beelden, dat was wat ik wilde. En nu dus kan doen. Ik heb sinds kort werk in een groot fotolaboratorium: daar ben ik bezig met de technische kant. In mijn eigen fotografie kan ik mezelf laten zien. Ik fotografeer met een Leica-camera uit de jaren tachtig. Vijf uur werken op één foto in de donkere kamer, fantastisch. Op deze expositie laat ik twee foto's zien uit een reeks die een beeld geeft van mijn poëtische werkelijkheid. Een foto van mijn broer met kind, en een foto van het uitzicht vanuit de trein naar Zeeland.''

Rebecca Niculae

25 jaar, afkomstig uit Goes, studeerde aan de kunstacademie Sint Joost in Breda.

,,Eerst wilde ik iets met taal gaan doen in Amsterdam. Toen ontdekte ik dat het werken met beelden net zo leuk is. Een beeld kan massief zijn, maar het kan ook op een mentale aanwezigheid duiden. Als ik een kopje op tafel zet, dan verandert de ruimte op die tafel. Ik laat hier bestaand werk zien. Een kleine sculptuur, een projectie met abstract beeld. Tijdens de maand van de expositie ga ik de muren van de ruimte arceren met magnesiumblokken. Magnesium: het materiaal dat bij turnen gebruikt wordt om meer grip te krijgen. Als ik ermee arceer brokkelt het af. De performance, ik noem dat het performatieve deel.''

Zeeuwse Lichting 2016, met werk van negen aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, afkomstig uit Zeeland. Opening zondag 5 februari om 15.00 uur. Tot en met vrijdag 10 maart te zien in het CBK Zeeland op de Balans in Middelburg.

Volledig scherm
Dennis Verbruggen. © Lex de Meester

poll

Een Zeeuwse gemeente moet de landelijke intocht van Sinterklaas op zich nemen

Een Zeeuwse gemeente moet de landelijke intocht van Sinterklaas op zich nemen

  • Eens (88%)
  • Oneens (12%)
2257 stemmen