Volledig scherm
Honkers Brassband trekt door de straten van Domburg.

Jazz uit de oude doos in Domburg

DOMBURG - Toen schilders Toorop en Mondriaan in Domburg het Zeeuwse licht ontdekten, ontstond in New Orleans een nieuw muziekgenre: jazz. De muziek van toen klinkt vijf dagen lang in de straten van Domburg.

Muziek om op te dansen. Zo begon de jazz in New Orleans. Een mix van ragtime, blues en Afrikaanse ritmes. Ook sporen van negrospirituals, fanfaremuziek, blanke volksmuziek en zelfs klassieke muziek zijn in die vroege jazz terug te vinden. In dat mengen van muziekstijlen is New Orleans vanaf die beginjaren van de jazz nog steeds toonaangevend. Ook tegenwoordig reizen muzikanten die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn graag naar New Orleans af vanwege die cultuur, waarbij muzieksoorten gemakkelijk samenkomen.

Het leek na orkaan Katrina in 2005 voorgoed gedaan met die traditie. Maar na ruim tien jaar blijkt dat New Orleans opkrabbelt en nog steeds muziek, en vooral jazz, ademt. New Orleans begint weer te dansen.

Om het toeristenseizoen te verlengen, zocht Domburg 26 jaar geleden naar een evenement waar mensen graag op af zouden komen. Een verzoek van de ondernemersvereniging in Domburg om ook in september wat reuring in het dorp te krijgen. Een aantal liefhebbers van jazz oude stijl wisten wel iets. Jazz by the Sea was geboren. Al snel kwam er voldoende publiek en was de gewenste extra bedrijvigheid een feit. Inmiddels zijn veel overnachtingen al een jaar vooraf geboekt. ,,We kunnen geen grote namen boeken'', laat voorzitter en programmeur Hans Barth weten. Het festival werkt met een kleine subsidie van de gemeente Veere en de provincie. ,,We hebben inmiddels wel een naam opgebouwd en daarvan profiteren we. Veel bands komen graag spelen en soms zelfs tegen alleen een onkostenvergoeding.''

De organisatie heeft de pr ook in omringende landen goed voor elkaar. Hans Barth merkt dat steeds meer nationaliteiten het festival weten te vinden. Domburg is een product dat verkoopt en liefhebbers van jazz vind je overal. ,,We hebben tot ver buiten Zeeland naam gemaakt als festival waar traditionele jazzstijlen tot hun recht komen. Dus ook wat betreft traditionele jazz staat Domburg helemaal op de kaart.''De keuze voor de pioniersjazz uit begin 20ste eeuw als rode draad voor het festival is een mooie referentie naar een tijd dat Domburg niet alleen naam maakte als mondaine badplaats naam, maar ook als kolonie voor beeldend kunstenaars. Schilders als Jan Toorop en Piet Mondriaan vestigden zich in de badplaats vanwege het bijzondere, Zeeuwse licht.Al vanaf het begin is het 'Great American Songbook' een belangrijke bron voor de programmeurs van Jazz by the Sea: jazz zoals die zich tot ongeveer 1950 had ontwikkeld. Die jazz bepaalt nog vooral de sfeer en het programma van het festival. Maar er is meer. Swing, bebop, boogie woogie en hier en daar pure blues en countryfolk sijpelen inmiddels ook door in de muziek op het jazzfestival.

Domburg is het epicentrum van Jazz by the Sea, maar ook op andere plekken langs de worden concerten gegeven. In Zoutelande werd het festival gisteren afgetrapt. En dit jaar heeft naast Domburg ook Oostkapelle een eigen 'streetparade'.Jazz blijft het terrein van de muzikant die heel graag een eigen weg gaat. Ook al komen bekende tunes en songs meerdere keren per dag langs, steeds is het wel de eigenzinnigheid van de muzikant of de groep die er een andere draai aan geeft. Jazzmuzikanten beheersen de kunst om de herhaling spannend te houden.

Het volledige programma is te vinden op jazzbythesea.nl.

poll

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

Statushouders zijn een aanwinst voor de arbeidsmarkt

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
599 stemmen