Volledig scherm
Jack Wouterse (links) en Arjan Ederveen weten van een tragisch verhaal een lichtvoetige voorstelling te maken. © René Castelijn

Jack Wouterse en Arjan Ederveen zetten in Middelburg de tijd heel even stil

MIDDELBURG - De tijd nog even stilgezet. Ontroerend en liefdevol. Zo typeerde Arjan Ederveen de serie foto's van een bejaarde tweeling die uiteindelijk de basis was voor Walden. Lichtvoetig toneel over loslaten.

Ze hebben het al eerder gedaan, Arjan Ederveen en Jack Wouterse. In 2009, in Tocht. Daarin portretteerden zij twee oudere dames die geconfronteerd worden met verlies en eenzaamheid, met loslaten, tijd en dood. Een tekst van Arjan Ederveen. Toen ook al onder regie van Alize Zandwijk. Bij momenten een hilarische voorstelling, die toch puur en oprecht bleef.De tijd was rijp voor een tegenvoeter. Twee mannen. Maar wat voor mannen? Buurmannen? Vrienden? Kabouters? Toen kreeg Arjan Ederveen het schitterende (nog altijd verkrijgbare) fotoboek van Gea Schenk over Poppo en Engel in handen. Een tweeling die zijn hele leven op een boerderij gewoond heeft. En toen wist hij het: het zouden twee met elkaar verknoopte broers worden. Die door toegewijd tuinieren de tijd hopen te verslaan.

Walden ging in première op Oerol, middenin de natuur. In het theater is het minder groen, maar de essentie blijft overeind. Het gaat over ouder worden, eenzaamheid, over vastklampen en moeten loslaten. Terwijl de een nog heel goed bij de (levens)les is, dwaalt de ander steeds vaker af naar de (bos)rand. Hoe hardnekkiger het tegendeel wordt nagestreefd, hoe groter de afstand wordt. Dat zou zware kost kunnen zijn. Maar niet als Ederveen en Wouterse zich daarover ontfermen. Tientallen grappen, dwaze dansjes en beeldrijke stille scènes houden het licht en boeiend. De pret in het spelen, zelfs in het spelen met tragiek, spat ervan af. Het boosaardige (of goedbedoelde?) achterhouden van een brief mondt uit in de magie van een zelfbedacht sprookje. Waarmee de tijd nog heel even kan worden stilgezet en het samenzijn nog even warm en veilig en licht kan aanvoelen.

Walden, zaterdag 12 november, Stadsschouwburg Middelburg, aanvang 20.00 uur.

poll

Ik wil nooit een automaat

Ik wil nooit een automaat

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
49 stemmen