'Ik heb nog nooit gesolliciteerd'

Met een laatste optreden als dirigent van het Basiliek Koor komt er zondag in de basiliek in Hulst een einde aan de muziekcarrière van Jo Ivens.

Guido van der Heijden
Hulst

Zijn allereerste optreden als dirigent, in september 1944, werd op het laatste moment afgeblazen. De Poolse bevrijders schoten de toren van de basiliek in puin. Op een schip naar Indië, waar hij twee jaar diende, zette hij op het dek ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming een Gregoriaans koor neer. ,,Middenin het Suezkanaal. Een Gregoriaans koor dirigeren met 33 graden. Je had die Egyptenaren moeten zien kijken..."

Jo Ivens (89) zat een leven lang in de muziek. Niet alleen in Hulst, waar men hem kent als muziekleraar van het Jansenius en als vaste dirigent van verschillende koren, is hij een bekende naam. Hij was docent aan het conservatorium in Rotterdam, hij dirigeerde het Residentieorkest, het Oratorium in Gent en Middelburg, het Toonkunstkoor in Breda, hij dirigeerde veertien maal in de Notre Dame. Muziek bracht hem naar Wenen, Stuttgart, Venetië, Perugia. De lijst lijkt eindeloos. Een indrukwekkende opsomming.  ,,Mijn verleden is geen flauwekul hoor. Het is echt niet alleen Hulst. Ik heb van mijn leven nog niet gesolliciteerd. Ik werd altijd gevraagd. Overal heb ik wel gewerkt." Hij maakt een sturend gebaar. ,,En ik héb me een hoop autogereden!"

Nadat hij de afgelopen jaren al van andere koren afscheid nam is het zondag, na 67 jaar, de laatste keer dat hij dirigeert. Het Basiliek Koor wordt zijn laatste optreden. ,,Dan stop ik. Dan is het goed geweest. Ik zal het wel missen maar ik ben nu nog gezond. Ik ga niet wachten tot het minder wordt; dat mensen gaan zeggen dat het tijd wordt dat hij er mee ophoudt." 

quote: Ik ga niet wachten tot het minder wordt; dat mensen gaan zeggen dat het tijd wordt dat hij er mee ophoudt

Onderschrift: Na een mensenleven dirigeren stopt Jo Ivens er voor altijd mee. archieffoto Camile Schelstraete. Is gemaild naar eindredactie.

poll

Je rijbewijs halen is geen haastklus

Je rijbewijs halen is geen haastklus

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
819 stemmen