Volledig scherm
© DreamTheWorld.nl

Hollands Glorie: Delftsblauw aardewerk en de Porceleyne Fles

Iedere Nederlander heeft wel eens gehoord van Delfts Blauw en waarschijnlijk heb je er ook wel eens iets van gezien. Als je door Delft loopt zie je in het straatbeeld ook al wat Delfts Blauw op verschillende plekken. Geïnteresseerd in handwerk en geschiedenis, wilde ik er uiteraard meer van weten. Hoe is Delfts Blauw eigenlijk ontstaan? Wat heeft China hiermee van doen en hoe wordt Delfts Blauw eigenlijk gemaakt? Je leest er alles over in deze post.

De 17e eeuw was ook voor Delft een Gouden Eeuw. De VOC bracht allerlei rijkdommen van verre oorden naar Delft, waaronder ook Porselein uit China. Rijke inwoners van Delft wilden dit porselein maar al te graag, om hun rijkdom tentoon te stellen. Doordat er oorlog heerste in China, kon er een tijdlang geen porselein geleverd worden, tot groot ongenoegen van de rijke inwoners. Toen zijn pottenbakkers in Delft het porselein zelf gaan proberen dit porselein na te maken. De eerste probeersels waren niet al te verfijnd en waren exacte kopieën van het Chinese porselein wat decoraties betreft. Pas later is men er Hollandse taferelen op gaan schilderen, vooral van de vloot en zeegevechten waren populair. Het lukte Delft om het aardewerk te vervolmaken, dat het op porselein begon te lijken en men noemde het dan ook wel Delfts Porceleyn, later Delfts Blauw. Het was een goedkoop alternatief voor Chinese porselein.

Honderdtal fabrieken

Het is bijna niet voor te stellen, maar tijdens de bleiperiode (1650-1750) waren er een honderdtal aardewerkfabrieken actief in Delft. Deze aardewerkfabrieken werden ook wel plateelfabrieken genoemd. Plateel is middeleeuws voor platte schotel. Deze plateelfabrieken maakten niet alleen maar mooie pronkstukken maar ook praktische gebruiksartikelen. Zo werd het Delfts Blauw voor meer Nederlanders betaalbaar. Na klachten over vervalsing van merken, werden alle merknamen van toen nog in werking zijnde fabrieken vastgelegd in het Merkenboek en misbruik werd verboden, met hoge geldboetes als straf.

Engeland

In 1800 maakte de opkomst van het veel goedkopere aardewerk uit Engeland een einde aan de bloei van de Delftsblauwe industrie. Alleen de in 1653 gestichte plateelfabriek De Porceleyne Fles is de enige die sinds de 17e eeuw continu in proces is geweest. Deze fabriek maakt nog steeds echt Delfts Blauw en het leuke is je kunt de fabriek zelf bezoeken.

Even ten zuiden van de binnenstad aan de Rotterdamseweg vind je de Delftsblauwe fabriek De Porceleyne Fles. Hier kan je meer te weten komen over het ontstaan van het Delfts Blauw, veel historische stukken bewonderen, een kijkje nemen in de fabriek zelf én natuurlijk zelf een Delftsblauw item kopen. Wij beginnen met de audiotour die langs verschillende kamers en stukken leidt. We horen meer over de ontstaansgeschiedenis van Delfts Blauw, maar vooral ook veel over de fabriek zelf. Natuurlijk is het ook een beetje een promotietour voor de fabriek, daar moet je maar een beetje doorheen kijken. Los hiervan, zijn er veel mooie Delftsblauwe stukken te bewonderen, zelfs enkele pronkstukken uit de Gouden Eeuw. Hoe bijzonder. Ik kan er niks aan doen, maar veel geschilderde stukken vind ik gewoon echt mooi, zoals de Nachtwacht, geschilderd op de vele tegels. Het maakt indruk op mij.

Bakken van aardewerk

Het meest interessant vind ik echter het bezoek aan de fabriek zelf. Jammer, op zondag is er niemand aan het werk. Gelukkig valt er nog wel genoeg te zien. Aan de hand van voorbeelden en teksten leren we het proces van het bakken van het Delftsblauwe aardewerk. Eerlijk gezegd wist ik niet dat er met zwart geschilderd werd en dat dit pas blauw wordt na het bakken in de oven. In de showroom zit een meesterschilder aan het werk. Je mag je pas meesterschilder noemen na een opleiding van ongeveer 10 jaar. De meesterschilder die bezig is, heeft nog tijd voor een praatje en zegt dat ze al 30 jaar plateelschilder is. Ze is net bezig met een lijn langs een oortje te schilderen. Ze zegt ‘oei dit is altijd een moeilijk stukje wat bij mij vaak fout gaat’. Oké dan zal ik niet verder over de schouder meekijken. Maar daar wil ze niks van weten, nee hoor, lacht ze vrolijk, geen enkel probleem, ik ben het na 30 jaar wel gewend. We laten haar na een paar foto’s toch alleen met het moeilijke schilderwerk en lopen de showroom in, waar we nog wat Delftsblauwe kadootjes kopen.

Wij vonden het een geslaagd bezoek. Hoewel het natuurlijk ook deels een promotietour voor de producten is, leer je echt hoe het gemaakt wordt en het hoort natuurlijk wel echt bij de Nederlandse geschiedenis.

Praktische informatie:
Je vindt de Delftsblauwe fabriek De Porceleyne Fles aan de Rotterdamseweg 196 in Delft. Dit is net buiten het centrum, daarom kozen wij ervoor de fabriek te bezoeken op weg naar huis. Er is voldoende parkeergelegenheid. Kijk voor actuele openingstijden op www.royaldelft.com Er zijn meer Delftsblauwe bakkerijen en showrooms te bezoeken in Delft, zoals De Delftsblauwe Pauw en De Candelaer. Er zijn audiotours beschikbaar in verschillende talen, zo leer je meer over het ontstaan en de verschillende stukken. Er is tegenwoordig ook modern servies beschikbaar. In de showroom is van alles te koop, van ouderwetse schalen, Delftsblauwe kerstballen tot moderne servies. Je kunt verschillende workshops volgen die je vooraf kunt boeken via de websitewww.royaldelft.com Reken ongeveer een uur voor een bezoek aan de Porceleyne Fles als je alleen de audiotour en de fabriek bezoekt.

Kijk ook op www.dreamtheworld.nl!

poll

Je rijbewijs halen is geen haastklus

Je rijbewijs halen is geen haastklus

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
817 stemmen