Het ziet er slecht uit voor de Grevelingen

Jeffrey Kutterink

Den Haag

De komst van een getijdecentrale in de Brouwersdam en het verbeteren van het water in de Grevelingen lijkt verder weg dan ooit. Er is te weinig geld voor. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu zegt dat ‘alles is geprobeerd’. De Kamer, vindt ze, moet nu maar eens de knoop moet doorhakken: het gaat door of niet.

Al jaren wordt gepraat over het gezonder maken van de Grevelingen. Doordat er geen eb en vloed is, zijn diepere delen vrijwel zuurstofloos. Dat is slecht voor bodemleven, kreeften, vissen en recreatie. De oplossing: een opening maken in de Brouwersdam. Dan spoelt zeewater het meer door en kan het getij worden gebruikt voor het opwekken van energie. Kosten: 139,5 miljoen. Ondanks bijdragen van rijk en regio is er een tekort van 75 miljoen euro.

PvdA en VVD vroegen er gisteren in de Kamer aandacht voor. “Alle mogelijkheden zijn benut", zei Schultz. "Ik heb met Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant twee jaar gewerkt aan sluitende financiering."

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi: "We moeten het oplossen. Wat nu te doen?”

Schultz: “We hebben allemaal ons best gedaan. Ook hebben we allemaal meer geld bijgelegd dan we aanvankelijk wilden. Dit is geen kwestie van nog eens met elkaar praten. Het is ook gewoon een keer een keus van de Kamer: doen we het wel of niet.”

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
1015 stemmen