'Het moet klaar zijn met het gedonder in Hulst'

Security, metaaldetector, politietoezicht, vijf camera's en nu ook een pasjessysteem moeten er voor zorgen dat je gewoon kan dansen in Danceclub De 7evende in Hulst zonder lastig gevallen te worden.

Guido van der Heijden

Hulst

Drieduizend euro schade heeft Tom van Dorsselaer, nadat het anderhalve week geleden uit de klauwen liep in zijn zaak. ,,En de verzekering vergoedt niks, want het is vandalisme. Ik hoop maar dat de politie iets kan met de camerabeelden."

Het zal hem niet meer overkomen. Sinds vrijdag voert Danceclub De 7evende een strikt pasjesbeleid. Als eerste in Zeeuws-Vlaanderen.

Uitgaansavond in Hulst. De deuropening van De 7evende wordt gevuld met twee meter bebaard Safety & Security Zeeland. Binnen houdt een collega een oogje in het zeil. Buiten, voor de zaak verwerken Dimitri Geers en Joeri van den Bergen van Novotix de gegevens van de eerste pasjes in het systeem. Naam, adres, leeftijd en een foto. Het komt allemaal op de chip op het pasje.

Iedereen is het eigenlijk wel eens met het pasjesplan van Van Dorsselaer. Burgemeester Frans Mulder en de politie zijn enthousiast. Ook de vaste bezoekers zijn het er roerend mee eens.

Nena Boeijkens (19) uit Clinge is een van de allereersten met een pasje van De 7evende. ,,Ik vind het een goed idee want het is soms best vervelend met..." Ze formuleert voorzichtig. ,,Sommige groepen die meisjes lastigvallen. Je ziet nu wie het is en er kan ook wat aan gedaan worden. Je kunt sommige mensen nu ook gemakkelijker een horecaverbod opleggen. Ik werk veel in de horeca en ik wil zelf ook een zaak beginnen. Dit is de enige dag van de week dat ik uit kan en ik wil niet elke week lastiggevallen worden. Daar heb ik gewoon geen zin in.''

Hoewel het bijna vriest in Hulst staat Van Dorsselaer bijna de hele avond buiten. Een beetje kijken hoe het pasjessysteem ontvangen wordt. Een beetje de boel in de gaten houden.

Een groepje loopt op de zaak af. Lastposten, weet Van Dorsselaer uit ervaring. Hij had ze liever niet binnen. Maar een pasje weigeren? Op basis van wat? In ruzie voor de deur heeft de uitbater ook geen trek. ,,Iedereen moet een pasje hebben, iedereen."

Wie zich misdraagt krijgt een waarschuwing die op het pasje geregistreerd wordt. Na drie waarschuwingen werkt het pasje niet meer en rest de bezoeker niks anders dan proberen of hij de twee meter Safety & Security in de deuropening kan passeren.

Voor de zoveelste keer rijdt de politie voorbij. Twee bikers staan sur place op de hoek van de straat en groeten de deuropening van De 7evende. Alles is in orde.

Het is voor Van Dorsselaer heel eenvoudig. ,,Het moet klaar zijn met het gedonder in de stad. Het moet weer gezellig zijn. Meisjes moeten niet lastiggevallen worden. Met de pasjes ben ik nu de eerste, maar ik hoor dat er verschillende collega's in Terneuzen ook interesse in hebben. Als dit aanslaat moeten de andere zaken ook wel mee."

quote: Ik wil niet elke week lastiggevallen worden. Daar heb ik gewoon geen zin in

foto-onderschrift: Vaste gast Nena Boeijkens is een van de eersten met een pasje van de 7evende. Er werden vrijdag 142 pasjes aangevraagd. foto Ronald den Dekker

poll

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

Verschillen tussen jongens en meisjes mogen best zichtbaar blijven

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
595 stemmen