Volledig scherm
Het JeugdOrkest Nederland rekruteert jonge muzikanten uit alle provincies.

Het JeugdOrkest Nederland: een prikkelend pleidooi voor klassieke muziek

GOES - Het JeugdOrkest Nederland is voor jonge musici een belangrijke leerschool. Na een intense repetitieperiode geeft het orkest een reeks concerten. Op 26 juni speelt het orkest in Veere. Leon Westerweel uit Goes doet voor de zesde keer mee.

Leon Westerweel is twintig jaar en studeert (eerste bachelor) hobo bij Ali Groen aan het Conservatorium in Den Haag. En speelt mee met het JeugdOrkest Nederland (JON). ,,In het weekend woon ik bij mijn ouders in Goes en door de week woon ik in Den Haag. Ik begon ooit op de muziekschool in Goes en mijn eerste orkestervaring deed ik op bij het Zeeuws Jeugd Orkest. Ik wilde vroeger, zoals veel jongens, drummen en elektrische gitaar spelen. Maar mijn ouders namen me eerst mee naar een open dag van de muziekschool. Ik was meteen verkocht toen ik het geluid van de hobo hoorde. Ook omdat ze daar vertelden dat de hobo de koning(in) van het orkest is. Snel bleek dat ik er talent voor had en toen kwam alles in een stroomversnelling. Muziekvrienden van me deden auditie bij het JON. Dit was hét orkest waarin ik wilde spelen. Hoog niveau, goed te plannen naast mijn school en prachtige concerten en tournees. Het is elk jaar fijn om te zien hoeveel jonge musici samen een passie voor klassieke muziek delen. Het verbaast me hoeveel talent er verstopt zit. Het JON biedt hen de kans om zich te ontwikkelen. In mijn ogen is het JON de perfecte tussenstap tussen het conservatorium en het leven van een professioneel uitvoerend musicus."

Prikkelend pleidooi

In het JON spelen zo'n tachtig getalenteerde jongeren uit het gehele land. Goede muziekschoolleerlingen en conservatoriumstudenten. Met fris en goed orkestspel houden deze jongeren elk concert een prikkelend pleidooi voor de klassieke muziek. Dirigent Ru Sevenhuysen richtte JON op in 1959. Hij wilde met jeugdige talenten samen muziek maken en de musici klaarstomen voor het grote orkest.De dirigent heeft veel aandacht voor techniek, repertoire, interpretatie en stijl. Voor de jonge musici een geweldige mogelijkheid om zich te ontplooien en de verworvenheden mee te nemen naar andere orkesten en ensembles waarin ze spelen.

JON repeteert voor elk concert intensief en maakt tweemaal per jaar een tournee. Op zondag 26 juni speelt het orkest in de Grote Kerk in Veere in een kleine bezetting.Leon Westerweel vindt het fijn dat voor het concert in Veere de grote klassieke componisten Haydn en Mozart geprogrammeerd zijn. ,,De werken van Haydn en Mozart vind ik nou typische mooie stukjes klassiek, muziek waar men makkelijk naar luistert, zonder overdonderd te worden door een groot symfonisch orkest, met veel blazers en slagwerk erbij. Ik vind het fantastisch dan we dit jaar een solist begeleiden die ook bij JON heeft gespeeld." Rob van de Laar is de gastsolist. Hij is solo-hoornist bij het Gelders Orkest en speelde ook in het Residentie Orkest. Voor hem bleek het meespelen in JON de springplank naar een carrière als voltijds musicus. Hij studeerde aan twee conservatoria, soleert regelmatig en vindt het spannend om nu als solist terug te keren bij JON.

Kick

Ook Leon, die behalve hobo ook althobo (Engelse hoorn) speelt, doet graag solistische passages in de orkestpartij. ,,Het is heel bijzonder als je dan die blikken van bewondering van mensen in het publiek ziet. Dat geeft wel een kick. Maar om echt als solist voor het orkest te staan, zoals Rob deze keer, dat is voorlopig nog een droom. Hoewel, ik hoop dat die droom ooit waarheid wordt."

Hij is vol bewondering voor de wijze waarop JON repeteert. ,,We repeteren voor elk concert één weekend intensief. Het zijn lange dagen, maar 's avonds hebben we nog voldoende energie om gezellig samen te zijn. We repeteren en slapen in het Akoesticum in Ede. Voor mij een lange zit in de trein, maar ik kijk er altijd naar uit. Een tournee zie ik stiekem ook een beetje als een tweede vakantie, ook al moet er gepresteerd worden."

Talent

Leon heeft als jonge musicus een diepe wens: ,,Ik zou mensen willen aansporen om van jongs af aan muziek te maken. Er zit zoveel verborgen talent dat geen kans krijgt zich te ontplooien. Ik weet dat het leven als musicus geen vetpot is, maar het is wel het rijkste leven. Jongeren zouden meer klassieke concerten moeten bezoeken. Het is gaaf om een concert bij te wonen, het is een fabeltje dat dit alleen voor mensen met geen of grijs haar zou zijn."

JON treedt zondag 26 juni op in de Grote Kerk in Veere, aanvang 15.30 uur. Op zondag 31 juli komt JON nog een keer naar Veere en speelt dan met een grote bezetting symfonische werken van Brahms, Sibelius en Padding.

poll

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

Wie of wat Zwarte Piet is, maakt mij geen bal uit

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
1261 stemmen