Het draait om kwaliteit in Hengstdijk

In de Catharinakerk in Hengstdijk wordt gewerkt aan de inrichting van de negentiende editie van het Internationale Kunst Weekend Hengstdijk.

Guido van der Heijden

Hengstdijk

Na negentien jaar zit er wel een beetje routine in het inrichten van de Catharinakerk voor het kunstweekend. Eddie Prince, secretaris van de Stichting Behoud Catharinakerk Hengstdijk, was er vanaf de eerste dag bij.

,,Volgend jaar, als we twintig jaar bestaan, gaan we iets speciaals doen", belooft hij. Maar eerst moet hij de kerk klaarmaken voor het kunstweekend dat vanavond door wethouder Frank van Driessche geopend wordt.

Zo'n vijftien kunstenaars zullen hun werk tot en met zondag in de kerk exposeren. Schilderijen, beeldhouwwerk en keramiek. ,,Toevallig, écht toevallig zit er een Hengstdijkenaar tussen. We hadden hem gekozen en pas toen kwamen we er achter dat hij vlakbij de kerk woont. Hij woonde al een paar jaar in Hengstdijk maar dat wisten we niet."

Een flink deel van de kunstenaars komt uit Zeeuws-Vlaanderen maar daar is het Prince niet om te doen. Kwaliteit staat voorop. Op basis van het werk worden de kunstenaars uitgekozen. Naast Zeeuwse artiesten zal er ook werk te zien zijn van kunstenaars uit andere delen van Nederland, uit België en Hongarije.

Kunstenaars van ver naar Hengstdijk halen, ,,dat is lastig'', erkent Prince. ,,Ik trof Marc Rieu (de zoon van André Rieu) eens in Arnhem en vroeg hem of hij in Hengstdijk wilde exposeren. ,,Hengstdijk? Waar ligt dat dan?" vroeg de Maastrichtse schilder. Toen Prince beloofde de vier werken zelf in Maastricht te komen halen kreeg hij hem over de streep.

De expositie is gratis toegankelijk maar de kachel in de kerk moet ook letterlijk brandend worden gehouden. Net als voorgaande edities worden er daarom ook dit jaar kanskaarten verkocht. De winnende kaarten krijgen een werk van een van de exposanten.

http://www.catharinakerk.hengstdijk.eu/kunstweekend.html

quote: Toevallig, écht toevallig zit er een Hengstdijkenaar tussen. We hadden hem gekozen en pas toen kwamen we er achter dat hij vlakbij de kerk woont

onderschrift: Voor Eddie Prince is de kwaliteit van de kunstenaars van doorslagevend belang. Als ze uit de omgeving komen is dat toeval.

poll

Ik zou best in België willen werken

Ik zou best in België willen werken

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
674 stemmen